UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес назвав найбільші проблеми у взаємодії з владою: податкові накладні знову в лідерах

На другому місці затримки з логістикою на кордоні.

Бізнес назвав найбільшою своєю проблемою при взаємодії з владою блокування податкових накладних — на це скаржаться 44,1% підприємств. Хоча це трохи нижче, ніж за оцінками в квітні (47,7%).  Про це свідчать результати дослідження стану та потреб малого та середнього бізнесу (МСБ), проведеного Advanter Group, пише «БізнесЦензор».

На другому місці серед проблем у взаємодії бізнесу і влади — затримки з логістикою на кордоні (черги на митниці). На це скаржаться 16,5% підприємців. Ще 15,9% опитаних вказали на зловживання представників влади регуляторними нормами.

За даними дослідження, загалом 65,4% представників МСБ зіткнулися з перешкодами з боку державних органів.

Автори дослідження вказують, що Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) станом на червень 2023 року становить 35,34 (зі 100 можливих). Індекс незначно зріс порівняно з квітнем 2023 року (34,03) і локальним мінімумом вересня 2022 року (33,9).

Крім того, підприємці значно погіршили прогнози обороту бізнесу у 2023 році. Середньозважений очікуваний показник оборотів упав з +10,3% (оцінка, отримана в січні 2023 року) до -0,7% у червні.

Найбільше заважає бізнесу у відновленні нестача фінансових ресурсів у країні, а саме – неплатоспроможність клієнтів (46,9%), недоступність кредитних коштів і власного капіталу тощо. 46,9% підприємців вказують на непрогнозованість розвитку подій, а 42,8% — на непередбачуваність дій держави, які можуть погіршити ситуацію для бізнесу.

Читайте також: Світовий банк оцінив, як розвивається бізнес в Україні за умов війни

У межах проведення дослідження з 31 травня по 11 червня було опитано 753 власники та CEO підприємств МСБ.