UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість водіїв в Україні готові користуватися платними дорогами — опитування

В Україні вже вирішили, яка дорога стане першим концесійним автобаном

77% власників авто в Україні готові користуватися платними автомагістралями, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Водії готові платити, якщо ці магістралі будуть якісніші, безпечніші та матимуть обмеження швидкості 130 км/год. 

Закон про концесійні (платні) автошляхи в Україні ухвалили у 2018 році. Він дає право приватним компаніям будувати автошляхи та брати гроші за користування ними. Платними будуть лише нові дороги, на існуючих наразі дорогах оплату вводити не планують.

У 2020 році уряд встановив ціни за кілометр проїзду концесійними дорогами. Вони залежатимуть від виду транспорту: 0,8 грн - для мотоциклів з коляскою та без, для легкових авто з причепом і без, мікроавтобусів, вантажівок із масою до 3,5 тонни; 1,56 грн - для вантажівок з масою від 3,5 до 12 тонн, автопоїзда з дозволеною максимальною масою до 12 тонн, автобусів із масою до 12 тонн; 4,61 грн - для вантажівок, автопоїздів і автобусів масою понад 12 тонн.

Читайте також: Більшість громадян вважає, що в Україні покращується стан доріг — опитування

У березні 2021 року «Укравтодор» підписав меморандум для будівництва першого в Україні концесійного автобану. Ним стане дорога Краковець - Броди - Рівне.

Детальніше про особливості концесійних доріг читайте у статті Ірини Запатріної «Перемога чи зрада: новий закон про концесії».