UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь з четверга припиняє експорт електроенергії до України

Постачання будуть відновлені лише "з урахуванням технічних можливостей".

Міненерго Білорусі заявляє про припинення постачання електроенергії в Україну із завтрашнього дня, 18 листопада.

Про це повідомляє регулятор на своєму Telegram-надалі.

"Постачання електроенергії в Україну буде припинено з 18 листопада, відповідно до встановленого порядку взаємодії в рамках контрактних відносин", - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що "можливість подальшого здійснення постачання електроенергії в Україну розглядатиметься білоруською стороною з урахуванням технічних можливостей".

Читайте також: Україні слід готуватися до віялових відключень електроенергії

Імпорт електроенергії з Білорусі зріс на 15 МВт-годину до 415 МВт-годину.

Наразі Україна імпортує електроенергію тільки з Білорусі, а експортує – до Словаччини та Угорщини.

У середу перший енергоблок БелАЕС виявився відключеним від мережі після спрацювання автоматики.

Раніше повідомлялося, що Центренерго уклало контракти з чотирма країнами на весь обсяг вугілля, необхідний для проходження зими.

Також раніше повідомлялося, що кількість аварійних станів на енергоблоках виробників електричної енергії в Україні за рік збільшилася майже вдвічі: за перші 10 місяців 2020 року було 194 відмови, а 2021 року цей показник становив уже 472.

Станом на 1 листопада запаси вугілля в країні становили близько 630 тисяч тонн, а на 8 листопада — 479 тисяч. Зазвичай місячна потреба України становить 1,5–2 млн. тонн і нам необхідно імпортувати приблизно 3,5 млн. тонн енергетичного вугілля для проходження зими. Про складний опалювальний сезон у своїй статті "Блекаут влади" пише Юлія Самаєва.