UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь вводить ліцензування імпорту українських товарів

Рішення Ради набуває чинності через 10 днів після публікації.

Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів терміном на шість місяців, повідомляє торговий представник України Тарас Качка у Facebook.

"За оперативною інформацією, Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки Українських товарів: кондитерські вироби, шоколад, соки, пиво, плити ДСП і ДВП, шпалери, туалетний папір і упаковка, цегла, керамічна плитка, скляні ампули, сільгосптехніка для сіяння, пральні машини та меблі", - пише Качка.

Торговий представник добавляє, що таке рішення Ради міністрів Білорусі затвердила від 26 травня. Воно набуде чинності через 10 днів після публікації.

Разом с тим він впевнений, що такі дії є необґрунтованими та дискримінаційними, бо режим індивідуального ліцензування означає "ручне управління ввезенням української продукції до Білорусі".

Він додав, що наразі Кабмін проводить консультації з виробниками щодо усунення негативних наслідків дискримінаційних дій уряду Білорусі.

Читайте також: В Україні запровадили 35% спецмита на імпорт автобусів і вантажівок з Білорусі

Нагадаємо, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні 26 травня обмежила пропускну здатність для імпорту електроенергії в Україні з боку Росії і Білорусі до нулевого рівня терміном до 1 жовтня 2021 року.

Підконтрольне невизнаному президенту Аляксандру Лукашенку міністерство енергетики Білорусі запевнило, що націлене на конструктивну взаємодію і, якщо це буде потрібно, готове організувати постачання електроенергії в Україні після того, як Київ заборонив імпорт електроенергії з цієї країни.