UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь побудує нафтопровід для нафти з України та Польщі

Будівництво нафтопроводу планують завершити до 2023 року.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав розпорядження про будівництво нафтопроводу, який постачатиме нафту з українських і балтійських портів. Про це повідомляє прес-служба президента Білорусі.

"З метою диверсифікації поставок нафти в Білорусь в 2020-2023 роках буде реалізований інвестиційний проект з будівництва магістрального нафтопроводу "Гомель-Гірки", - йдеться в повідомленні.

Замовником з проектування та будівництва нафтопроводу визначено ВАТ "Гомельтранснафта Дружба", генеральною проектною, генеральною підрядною організацією - виробниче об'єднання "Беларусьнефть".

"Будівництво цього нафтопроводу де-факто з'єднає перемичкою обидва білоруських НПЗ, що дозволить значно поліпшити логістику альтернативного імпорту нафти за рахунок забезпечення перетікання нафти, одержуваної із балтійських та українських портів", - заявив прес-секретар концерну Олександр Тищенко.

Рішення про будівництво нового нафтопроводу – це частина стратегії диверсифікації поставок нафти в Білорусь. Будівництво планують закінчити до 2023 року.

Нагадаємо, що "Укртранснафта" в березні транспортувала нафту в Білорусь. При цьому нафту з Азербайджану перекачували по нафтопроводу "Одеса-Броди" по дній з двох гілок магістрального нафтопроводу "Дружба" на НПЗ Білорусі.

Постачання нафти з РФ до Білорусі були припинені на початку січня, оскільки сторони не уклали договір на 2020 рік. З 4 січня прокачування нафти з Росії на білоруські нафтопереробні заводи начебто відновлювалася.

Про переговори Лукашенка і Путіна про майбутнє Союзної держави Білорусі і Росії читайте в матеріалі Андрія Паливоди "Інтеграція" відкладається?".