UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь не має наміру відмовлятися від продукції Roshen

Незважаючи на те, що Білорусь припинила транзит через свою територію продукції Roshen до Росії, країна не має наміру забороняти її реалізацію у себе.

Білорусь не буде забороняти реалізацію на території республіки продукції української кондитерської фабрики Roshen, повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Геннадій Онищенко.

"Перевірка триває, але за результатами ми не бачимо необхідності забороняти реалізацію продукції Roshen. За всіма нормами відхилень немає", - додав він.

Тим не менше, Білорусь припинила транзит через свою територію продукції Roshen до Росії. "У вівторок - з моменту, коли з'явилася інформація про заборону ввезення продукції Roshen до Росії, ми надіслали лист у митні органи Білорусі про заборону її транзиту через нашу територію у напрямку Росії", - повідомив Гаєвський.

Нагадаємо, що 29 липня Росспоживнагляд заявив про введення заборони на постачання до РФ продукції чотирьох кондитерських фабрик компанії Roshen - київської, вінницької, маріупольської і кременчуцької.

Як заявив голова Росспоживнагляду, головний санлікар Росії Геннадій Онищенко, "якусь політичну компоненту" в цьому шукати не варто. За його словами, рішення було прийнято після експертизи якості продукції, яка показала порушення в цукерках норми вмісту жирів і органолептики, а в молочному шоколаді був виявлений бензопірен - речовина першого класу небезпеки.

Пізніше продукцію Roshen протестував Казахстан. Голова Комітету державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ республіки Жандарбек Бекшин повідомив, що слідів бензопірену - канцерогенної речовини, яку нібито виявили в цукерках російські експерти - виявлено не було.

Не було виявлено жодних порушень щодо якості та безпеки виробів фабрики Roshen і в Таджикистані. На думку таджицьких чиновників, "суперечка навколо продукції Roshen - це політична гра між Україною і Росією". !zn

Читайте також:

Молдова слідом за Казахстаном і Таджикистаном підтвердила: у цукерках Roshen все "чисто"

Присяжнюк: Якість української харчової продукції підтверджено експертизами лабораторій

Казахстан не виявив канцерогени у продукції Roshen

The Times: Заборона українського шоколаду вписується в політичну програму Кремля