UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без МВФ уряду не варто розраховувати на значні обсяги зовнішніх позик

У разі продовження співпраці з МВФ ризик України як позичальника має суттєво знизитися, і Кабмін зможе отримати відсоткові ставки на досить прийнятному рівні.

Без програми співпраці з МВФ при збереженні високих ставок за позиками Україна навряд чи зможе залучити в 2014 році понад 2-3 млрд доларів, і за ставками не менше 9%.

Таку думку у коментарі ZN.UA висловив начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.

У свою чергу старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь не виключає, що, можливо, Мінфіну доведеться йти навіть на встановлення прибутковості за єврооблігаціями на рівні 10-11%.

"У разі продовження співпраці з МВФ ризик України як позичальника має суттєво знизитися, і ми зможемо отримати відсоткові ставки на досить прийнятному рівні, який буде близьким до нинішніх розміщень єврооблігацій", - зазначив аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Тарас Котович.

При цьому керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії "Арт-капітал" Ігор Путилін вважає, що ситуація на зовнішніх ринках капіталу в 2014 році покращиться, що дасть можливість Україні розмістити єврооблігації на 1-2 млрд дол.

"Окрім того, вже підписані угоди з міжнародними фінансовими організаціями дозволяють розраховувати на отримання у 2014 році коштів у розмірі 1-1,4 млрд євро. Підсумком переговорів з Китаєм може стати залучення 0,5-1 млрд доларів", - додав експерт. !zn