UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без масового введення електронного підпису в Україні не буде нормальних показників за безготівковими розрахунками - експерт

Крім цього, потрібно створити єдиний електронний реєстр населення і майданчик доступу до нього, вважає експерт.

Україна не досягне справді нормальних показників за безготівковими розрахунками до тих пір, поки в країні не почнеться масове впровадження електронного підпису.

Про це заявив DT.UA екс-керівник департаменту платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець.

На його думку, це лише один крок із багатьох, адже також треба створити єдиний електронний реєстр населення, створити майданчик доступу до нього і саму систему електронного підпису, щоб всі процедури підтвердження і ідентифікації проходили вже в рамках цього реєстру.

Читайте також: Фізичним особам-клієнтам банків спростять використання електронного цифрового підпису

"Поки цього немає, хоча є все, що потрібно для створення такого механізму, - і розуміння, і технічна база. Нині НБУ веде розробку національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних та юридичних осіб, але це лише частина завдання, і ми не розуміємо, як вона працюватиме. Адже нині уже є система електронного підпису, але вона не замкнута - створені в Дніпропетровській області підписи в Києві перевірити неможливо, так ця система не працюватиме", - зазначив експерт.

Нагадаємо, як заявила DT.UA старший економіст Центру економічної стратегії Ірина Піонтковська, говорити про прискорення розвитку безготівкових розрахунків в Україні в стратегічній перспективі безумовно варто, але цей процес безпосередньо пов'язаний із завершенням процесу оздоровлення банківського сектора та підвищення показників капіталізації.

Детальніше про розвиток безготівкових розрахунків в Україні читайте у статті Юлії Самаєвої "Без купюр" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".