UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бензину по 70 гривень: експерти перерахували причини, завдяки яким ціни на пальне скоро впадуть

Ціну формує попит та пропозиція, але не тільки.

Ціни на бензин та автопаливо незабаром в Україні мають почати падати, а вартість на рівні 60-70 гривень за літр – нереальний рівень для економіки. Таку думку висловив профільний експерт Геннадій Коваль, пише LB.ua.

Попит

"Так, його (бензин - ред.) можуть купувати люди, щоб почуватися у більшій безпеці. І бізнес, і економіка не працюватиме при ціні на бензин 70 грн. Це автоматично дорожчає вдвічі все, що пов'язано з перевезеннями", - говорить він.

Стабілізація гривні

Експерт назвав ще одним негативний фактор, який зараз має місце – курс гривні. Якщо вона буде стабільною, після задоволення ажіотажного попиту на паливо ціна на нього може впасти. За його словами, з курсом близько 40 гривень за долар, ціни на нафтопродукти можуть залишатися на нинішньому високому рівні.

Один із найпопулярніших експертів ринку Сергій Куюн додав, що умовно падіння курсу національної валюти на 1 гривню додає 1 гривню у вартості літра.

Запаси палива 

"Досить висока ціна не дає робити великі запаси або кататися без діла. Особливо з урахуванням того, що більшість за цей час багатшими не стали. Тому протягом наступного тижня, за ідеальних умов, постачання перевищать попит. Тоді почнеться формування запасів на АЗС, і коли запаси досягнуть хоча б тижневого рівня, ціна має піти вниз, тому що трейдерам потрібні оборотні кошти – їм за таких умов невигідно дотримуватись палива", - пояснив Куюн.

Читайте також: В Україні ціни на бензини та дизпальне за тиждень виросли до 30%

Раніше повідомлялося, що уряд досяг ряду домовленостей із країнами Заходу, що в перспективі мають допомогти подолати дефіцит палива в Україні. Проте на даний час попит значно перевищує пропозицію, і її необхідно стримувати.