UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгія подарує Україні судно для досліджень в Чорному морі

Україна отримає від Бельгії дослідницьке судно "Бельгіка" з 5 лабораторіями на борту.

Україна і Королівство Бельгія уклали Меморандум про взаєморозуміння в сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства навколишнього середовища та природних ресурсів.

Відзначається, що цим меморандумом бельгійська сторона підтверджує свою готовність безкоштовно передати Україні дослідницьке судно "Бельгіка". Судно 1984 року в хорошому стані і має унікальне обладнання, зокрема високоточні ехолоти ", - йдеться в повідомленні.

"Охорона морських екосистем включена в екологічний блок Угоди про асоціацію Україна-ЄС, згідно з яким наша держава повинна здійснювати регулярний морської моніторинг за європейськими стандартами. Зараз Україна впроваджує положення Рамкової Директиви ЄС про морський стратегії для поетапного досягнення доброго екологічного стану морського середовища", - прокоментував глава відомства Роман Абрамовський.

Крім того, буде здійснюватися незалежний від рибальства науковий моніторинг рибних запасів, наукові дослідження у відкритому морі, геологічна розвідка морського дна тощо.

Читайте також: АМПУ відправила на ремонт єдиний в Україні криголам

Раніше повідомлялося про те, що уряд знову виділив гроші на криголам для антарктичних експедицій.

Відзначимо, що в листопаді 2019 року Кабмін виділив 252 млн гривень на придбання криголама, але бюджетний комітет Верховної Ради не підтримав це рішення.