UA / RU
Підтримати ZN.ua

БЕБ витратило майже весь річний бюджет та просить уряд про дофінансування – Forbes

Фінансові проблеми в органу розпочались ще на початку літа.

Станом на середину серпня Бюро економічної безпеки витратило майже увесь річний бюджет, пише Forbes Ukraine із посиланням на джерела серед членів парламентської Тимчасової слідчої комісії по БЕБ та в уряді. За даними видання, грошей в бюро вистарчить щонайбільше до вересня-жовтня.

Зокрема ще на початку червня керівництво БЕБ запросило в уряду додаткове фінансування на 2023 рік. Йдеться про внесення змін до держбюджету на 2023 рік у частині збільшення видатків для БЕБ у сумі 948,1 млн грн за бюджетною програмою «Керівництво та управління у сфері економічної безпеки».  При цьому через фінансові труднощі в бюро  уже почалися затримки у виплатах зарплат, а співробітників відправляють у відпустки за свій рахунок.

«Грошей вистачить до вересня або середини жовтня», – заявив виданню голова Ради громадського контролю при бюро Тарас Котов.

Зокрема, згідно з зі зверненням бюро до уряду, дефіцит коштів для оплати праці на 2023-й складає 381 млн грн.

Керівництво БЕБ у зверненні зазначило, що поточний річний бюджет покриває лише 20% від потреби бюро за умови повного його комплектування. Саме тому в бюро просять збільшити фінансування, що й підтримала Рада громконтролю

Однією з причин утворення дефіциту – розширення штату. Зокрема, в органі тривають конкурси на 200 посад, через що бюро не вклалось в рамки бюджету.

Читайте також: Родина нового директора БЕБ має різноманітні бізнеси та не любить платити податки — Bihus.Info

Водночас Котов стверджує, що через брак коштів керівництво БЕБ не могло провести навіть переатестацію кадрів, а також не може тепер скоротити штат, оскільки це передбачає додаткові виплати.

Нагадаємо, 11 серпня стало відомо, що виконувач обов’язків директора Бюро економічної безпеки Едуард Федоров та його заступник Віталій Гагач подали у відставку. Новим тимчасовим керівником буде інший заступник директора Андрій Пащук.

У квітні Кабінет Міністрів звільнив з посади директора Бюро економічної безпеки Вадима Мельника, який керував бюро з моменту запуску восени 2019 року.

Багатьох обурило, що на зустрічі Зеленського з бізнесом у червні був присутній Олег Татаров. Як виявилося, був він там як основний стейкхолдер змін, що їх президент наобіцяв підприємцям. Олександр Лємєнов пояснює, що і як, у тексті «Перезавантаження БЕБ: від перестановки правоохоронців система не змінюється».