UA / RU
Підтримати ZN.ua

BBC: Все про санкції проти Росії та їх наслідки

Не всі санкції ще запроваджено, Захід постійно їх розширює.

Росію за місяць практично відрізали від світової фінансової системи, закрили доступ до західних технологій та преференцій у торгівлі, країна втратила частину цивільної авіації та половину накопичених резервів. Населення залишилося без валюти та "Інстаграма", а еліта – без закордонних активів та права виїжджати на Захід. Про це пише російська служба ВВС.

До санкцій підключилися і фінансові центри (Швейцарія, Сінгапур), і технологічні (Південна Корея, Тайвань). Росія стала головною країною-ізгоєм у світі, вона обійшла навіть Північну Корею, Сирію та Іран», - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Росія досі експортує енергоносії до Європи, її судна заходять до європейських та американських портів. Частина банків уникли обмежень навіть у США, та якщо з багатьох санкцій зроблено значні винятки. Активи заарештовані та заморожені, але не конфісковані. Проте, у виданні вважають, що ці заходи припасені на потім, на випадок серйозної ескалації війни на кшталт масованої бомбардування мирного населення або застосування зброї масової поразки, попереджали західні політики.

Прогнози щодо економіки РФ у експертів похмурі. Професор університету Чикаго Костянтин Сонін назвав настрій колег похмурим і описав кілька варіантів повоєнної траєкторії розвитку Росії після неминучого падіння рівня життя.

"При всіх цих сценаріях – багаторічна стагнація на рівні нижчому, ніж зараз. Десятиліття стагнації на тому рівні, куди економіка впаде за підсумками війни", – написав він.

Це у випадку, якщо обійдеться без революційних потрясінь і владний прошарок у Росії загалом серйозно не зміниться. У неї не вийде швидко модернізувати країну, зламати волю бенефіціарів нинішньої системи та переписати закони та поняття, за якими Росія дійшла до такого життя, впевнений Сонін. А революційні зміни обіцяють крах на ціле покоління на кшталт розвалу радянської економіки.

Санкції

Нафта і газ

Фінанси

Торгівля