UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкопад у США: банки країни об'єдналися, щоб врятувати одну фінустанову

Великі банки-кредитори виділили для порятунку банку $30 млрд.

На тлі новин про банкопад у США акції каліфорнійського First Republic Bank обвалились на 70% за останні кілька сесій. Щоб врятувати цю фінустанову, великі американські банки вирішили вкласти $30 млрд у депозити в First Republic Bank, пише Reuters.

Як повідомило джерело, у підготовці угоди брали участь високопосадовці, зокрема пані міністр фінансів США Джанет Йеллен, голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл та гендиректор JPMorgan Chase Джеймс Даймон.

Акції First Republic зросли на 10% на новинах про порятунок, але впали на 18% на позабіржових торгах після того, як банк заявив, що призупинить виплату дивідендів і розкрив, скільки екстреної ліквідності необхідно.

Аналітики вважають, що влада прагне швидко впоратися із системними ризиками, але ймовірність банківської кризи дуже ймовірна.

У порятунку First Republic брали участь такі банки: JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc (CN), Bank of America Corp., Wells Fargo & Co, Goldman Sachs та Morgan Stanley. Про це свідчать заяви банків.

Банки в США запросили у ФРС рекордні суми екстреної ліквідності в останні дні, що впливає на ресурси, баланси та звітність Центробанку США.

"Я не думаю, що ми знаходимося в центрі глобальної фінансової кризи. Балансові звіти набагато кращі, ніж у 2008 році, банки краще регулюються. Але люди стурбовані тим, що ризик є реальним, і це підриває довіру", - зазначила глава відділу австралійських акцій RBC Capital Markets Карен Йоррітсма.

Читайте також: Агентство Moody's різко понизило прогноз щодо банківського сектору США до "негативний"

Повідомлялося, що світові фінансові ринки від Нью-Йорка до Японії за два дні "схудли" на $465 млрд , втративши свою ринкову вартість через побоювання інвесторів на тлі банкрутства банку SVB, що фактично збанкрутував за кілька днів.

Колишній американський конгресмен Барні Франк назвав криптовалюти основною причиною кризи банківської системи США, яка почалася з банкрутства SVB.