UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банківські перекази з "карти на карту": обмеження НБУ вже почали діяти

На півроку вводиться ліміт на місяць в розмірі 150 тис. грн.

Починаючи з вівторка, 1 жовтня, в Україні почали діяти обмеження на перекази грошей між банківськими картками - відповідно до постанови НБУ №102, ліміт на місяць для операцій по рахунках фізосіб буде 150 тис. грн. Як пояснює нововведення регулятор, банківську платіжну інфраструктуру використовує тіньова економіка. 

Мова йде про операції між картковими рахунками пересічних громадян (фізичних осіб). Ще такі операції мають назву P2P-платежі (person to person), коли гроші з банківської карти однієї особи перераховують на картку іншої особи через банківські застосунки чи інші спеціальні сервіси, які дають змогу швидко отримувати кошти.

В НБУ запевняють, що більшість українців не відчують нововведень, адже 98% переказів, які здійснюють клієнти банків, не перевищують встановлені обмеження.

Які обмеження введено:

Обмеження на перекази з "карти на карту" не торкнуться:

Також "під захистом" волонтери. Ідентифікацію особи як волонтера проводить банківська установа/надавач платіжних послуг за наступними критеріями:

При цьому для проходження ідентифікації особа має відповідати щонайменше 2 з 5 зазначених критеріїв.

Читайте також: АЗС за ціною аптеки: "ПриватБанк" продав 245 заправок, які контролювалися Коломойським

Народний депутат Ярослав Железняк додав, що використання «дропів» буває не тільки у шахрайських злочинах. Але і використовуються ворогом для фінансування злочинів проти держави. Умовно ті самі наводчики.