UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкіри запевняють, що їм вигідніше кредитувати підприємства, ніж уряд

Якщо нових підприємств не виникає, а клієнтів обмежене коло з року в рік, то кредитний ресурс нікуди розмістити, навіть якщо він збільшується і буде дешевим.

З точки зору прибутковості банкам вигідніше фінансувати реальний сектор економіки, ніж уряд, оскільки при реалізації кредитних проектів є можливість заробляти на ряді супутніх продуктів. Таку думку висловив голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук під час круглого столу "Банки й економіка: чи стануть у поточному році більш доступними кредити в Україні?", організованого Лігою фінансового розвитку за інформаційної підтримки "Дзеркала тижня. Україна".

"Першоджерелом для того, щоб кредити в економіку пішли, потрібно, щоб підприємець хотів відкривати нову фабрику, нову майстерню, або новий ресторан. Нам треба дбати, щоб було більше інвесторів, зокрема - вітчизняних. Якщо нових підприємств не виникає, а клієнтів обмежене коло з року в рік, то кредитний ресурс нікуди розмістити, навіть якщо він збільшується і буде дешевим", - підкреслив банкір.

При цьому заступник головного правління АТ "Сбербанк Росії" Ірина Князєва зазначила, що якісних позичальників на кредитному ринку не вистачає.

"Це стосується і фізосіб, і юросіб. Банку дуже складно в правовому полі знайти позичальника, якого можна прокредитувати", - додав у цьому контексті заступник голови правління "Ощадбанку" Антон Тютюн.

Разом з тим старший радник "Альфа-банку" (Україна) Роман Шпек зазначив, що навіть у переважно збиткових галузях економіки можна знайти якісних позичальників.

"Важливо створити таку загальну ситуацію в економіці, щоб кількість підприємстви, що мають позитивний результат роботи зростав, щоб відкривалися нові бізнеси, щоб з'являлися нові рахунки у банках, щоб люди приходили з новими проектамими - підтримав фінансист думку, яку озвучував Лавренчук. !zn

Читайте також:

Кредитування зросло на 3% з початку року, - НБУ

ЄБРР та інші міжнародні організації зможуть випускати облігації в гривнях

ЄБРР пригрозив скоротити кредитування, якщо інвестклімат в Україні не покращиться

Надання держгарантій може дати поштовх економіці, - Тимонькін