UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкіри прогнозують зниження облікової ставки Нацбанком

За різними оцінками, облікову ставку можуть знизити на 1-4 в.п.

Як прогнозують банкіри, Нацбанк цього тижня знизить облікову ставку на 1-4 відсоткові пункти (в.п.) – з 22% до 18-21% річних. Такі зміни вони обговорили на зустрічі в Асоціації українських банків (АУБ), повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова правління Банку Глобус Сергій Мамедов вважає, що тенденція більшого зниження облікової ставки збережеться і до кінця року її буде опущено до оголошених центробанком раніше 18% річних. Директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв допускає зниження ставки до 19%, тоді як найсміливіший прогноз - зниження ставки на 4 в.п., до 18% - у голови правління Комінбанку Тетяни Путінцевої.

Путінцева не виключила продовження зниження ставки навесні наступного року за умов стабільності подальшого зовнішнього фінансування, вирішення питання експорту зернових та стабільності в енергетичній сфері.

Вона також вважає, що зниження облікової ставки до 18% "приведе до зменшення середньої ставки за депозитами з 15% річних до 11-12% річних".

Читайте також: Курс валют стабільний: Нацбанк скоротив чистий продаж валюти

За словами Мамедова, зниження також має сприяти активнішому кредитуванню, що можливо, коли ставки опустяться до 20% річних.

"Головним завданням є змусити банки кредитувати. (…) І тому зараз, коли йтиме зменшення за трендом облікової ставки, потрібно задіяти інші механізми для лояльності банків щодо кредитування", - зазначив він.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк знизив облікову ставку до рівня 22% із 25%, на якому вона трималася з 02 червня минулого року.