UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкіри прогнозують падіння гривні в 2020 році до 29 грн за долар

Падіння буде пов'язано зі збільшенням кількості хворих на коронавірус.

Гривня до кінця поточного року, найімовірніше, ослабне до межах 29 грн за долар. На курс будуть тиснути зростання випадків захворювань COVID-19 і посилення карантинних обмежень. Про це йдеться в опитуванні Інтерфаксу-Україна українських банкірів.

"Перспективи поширення епідемії та посилення карантинних заходів як в Україні, так і в країнах-торговельних партнерах, є зараз важливим фактором невизначеності. (...) До кінця року не виключене зростання до 29,00 грн/$1, але з оглядкою на те, буде, чи ні, введено жорсткий карантин і які будуть економічні наслідки ", - зазначив директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс Банку Артем Красовський.

На думку експертів, зміцнення гривні в листопаді було викликано загальним падінням долара на тлі виборів в США. Відповідно, після виборів долар почне зростати.

Експерти відзначають, що Нацбанк продовжує політику стримування валютних коливань і далі буде впливати на ринок продаючи і купуючи валюту.

За оцінками головного менеджера з макроекономічного аналізу Райффайзен банку Аваль Сергія Колодія, до кінця року курс буде в інтервалі 28,5-29,0 грн/$1, а середньорічний курс складе близько 26,8 грн/$1.

"Глобальних змін ми не очікуємо: нерезиденти продовжать виходити з ОВДП, а компанії і банки з іноземним капіталом - виплачувати відстрочені дивіденди за 2019 й; цінова динаміка на основні експортні товари залишиться сприятливою; перспективи введення часткового або повного локдауна залишаються високими", - пояснив експерт.

Читайте також: Курс валют НБУ: гривня просіла до долара і євро

Нагадаємо, що в проекті державного бюджету на 2021 рік   закладається курс близько 29 грн/1 $.

Раніше Нацбанк заявив, що не очікує суттєвих валютних коливань. Однак високі ризики для економіки в цілому зберігаються, перш за все, через пандемію.

У свою чергу Мінекономіки очікується середньорічний курс гривні до долара 27 грн/$.