UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банки видали бізнесу рекордний обсяг кредитів у вересні - 13 млрд грн

У вересні підприємства залучили у банків найбільший за останні 2,5 року обсяг ресурсів - майже 13 млрд грн, тоді як раніше в середньому на місяць банки видавали кредити від 2 млрд до 8 млрд грн.

Підприємства активізували свій розвиток за рахунок банківського кредитування. У вересні банки видали нових позик юрособам на 12,9 млрд грн. Це максимальний місячний показник за останні 2,5 роки - востаннє банки видали підприємствам більше кредитів тільки у березні 2011 року (14,6 млрд грн). Цього року у середньому компанії залучали від 2 млрд до 8 млрд грн щомісяця. Вересневого приросту вдалося досягти за рахунок активізації видачі позик у національній валюті - їх юрособи залучили на 11,8 млрд грн, пише "Коммерсантъ-Україна".

Фінансисти пов'язують це з активністю аграрного бізнесу, який через сезонний чинник потребував грошей і пролонгує отримані раніше кредити. Учасники ринку прогнозують продовження нинішньої динаміки корпоративного кредитування до кінця року.

Учасники ринку вважають, що корпоративний сегмент наростив обсяги залучення ресурсів через відсутність інших джерел коштів. "Корпоративне кредитування дуже залежить від сезонності, наразі саме такий період, бо практично всі галузі економіки активно працюють. Минулого року були різні джерела фінансування, зараз компанії в основному залучають кошти у банків", - каже голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Слід зазначити, що зараз залучити фінансування на зовнішніх ринках важко через дуже високу прибутковість - для приватних підприємств вона може перевищувати 15% річних. Втім, банківське фінансування не є набагато дешевшою альтернативою - за даними НБУ, ставки за довгостроковими кредитами для підприємств складають 15-20% річних. Однак залучення кредитів є більш простим механізмом активізації операційної діяльності, ніж отримання коштів в інших інвесторів.

Свою роль зіграв і сезонний чинник, особливо актуальний для сільськогосподарських підприємств. "Вересень був дуже дощовим - ціни на зернові були нестабільними, а збір соняшнику та кукурудзи затягувався. У такій ситуації аграрні підприємства пролонгували раніше отримані кредити, і особливих погашень за боргами не було",- відзначає заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Віктор Горбачов.

На кредитування бізнесу опосередковано впливає і зростання прибутковості роздрібного кредитування. "Корпоративний бізнес надає чудову можливість для розвитку подальших відносин з фізичними особами - через зарплатні проекти. Вони передбачають наявність не тільки конкурентних цін для компаній, але і більше різноманітних пропозицій співробітникам компаній, щоб дужче прив'язати їх до банків", - говорить директор центру роздрібного бізнесу "Укрсоцбанку" Любомир Пунчев. Таким чином, кредитування бізнесу дозволяє банкам активніше заробляти на видачу споживчих кредитів працівникам компаній-позичальників.

Учасники ринку впевнені, що в найближчі місяці динаміка зростання корпоративного кредитування буде зберігатися. "Традиційно кредитування розвивається досить активно у жовтні-першій половині грудня. У цей час торговельні компанії збільшують закупівлю продукції і розширюють склади перед новорічними святами,- каже Віктор Горбачов.- Після цього настає січень, коли всі сплять, але до тих пір активність знижуватися не буде". !zn

Читайте також:

Верховний суд спростив стягнення боргів із громадян

Банки зобов'язали платити відсотки за депозитами і після смерті вкладників

Банки отримали можливість через суди заморожувати застави за всіма недійсними кредитними договорами