UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банки України оновили рекорд щодо надприбутків

За підсумками першого півріччя банки збільшили прибуток. 

У першому півріччі поточного року платоспроможні банки отримали 79 млрд грн чистого прибутку. Це на 17% більше, ніж прибуток в I півріччі 2023 року, який вважався рекордним (67,6 млрд грн). Про це пише Finclub.

Зазначається, що головним рушієм високої прибутковості банків є збереження високої чистої процентної маржі та майже нульові відрахування в резерви під збитки від активних операцій.

"Насправді, сумарно по системі резерви навіть були розформовані на 371 млн грн", - зазначають йдеться у матеріалі. 

Висока прибутковість зберіглася попри ти, що упродовж ІІ кварталу дохідність основних видів активів банків знижувалася. Найшвидше спадала дохідність депозитних сертифікатів НБУ, в які банки стали вкладати менше ліквідності. Ринкові ставки за ОВДП та кредитами також знизилися, хоча їхні обсяги зростали.

Процентні доходи банків за пів року зросли на 22%, а процентні витрати – на 25%. Зростання комісійних доходів та витрат становило 10% і 16% відповідно. В структурі доходів найбільш швидко зростало повернення списаних активів (+29%).

Читайте також: Голова Нацбанку розказав, чому не потрібно боятися девальвації гривні

За рахунок нарощення активів банки зберегли достатньо високу чисту процентну маржу та наростили доходи. Рентабельність капіталу банків за перше півріччя 2024 року становила 48,4%, що трохи нижче аналогічного показника першої половини 2023 року (56%).

Доходи банків за пів року зросли на 18%, а витрати на 19%, що і дозволило збільшити чистий прибуток на 17%.

Обсяг нарахованих банками податку на прибуток за І півріччя становив 22 млрд грн (+77%) в порівнянні із 12,4 млрд грн в I півріччі 2023-го, оскільки зараз банки сплачують прибуток не за ставкою 18%, а за ставкою 25%.

За перше півріччя лише сім малих банків із 62 платоспроможних були збитковими із сукупним збитком 171 млн грн.