UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банк Англії представив нові пластикові банкноти

Зовні банкноти нічим не відрізняються від традиційних паперових, на них зображено портрети історичних особистостей. При цьому пластикові купюри менше забруднюються, а також більш безпечні, оскільки їх складніше підробити.

Керуючий Банку Англії Марк Карні 18 грудня у Лондоні представив зразки нових пластикових банкнот номіналом 5 і 10 фунтів стерлінгів.

В обігу полімерні банкноти з'являться у Великобританії у 2016 році. В якості матеріалу для купюр буде використано тонку поліетиленову плівку.

Зовні банкноти нічим не будуть відрізнятися від традиційних паперових, на них також буде зображено портрети королеви і якоїсь історичної особистості.

Першу пластикову банкноту номіналом 5 фунтів стерлінгів віддрукують у 2016 році, на ній буде зображено Вінстона Черчілля. Друга полімерна купюра номіналом 10 фунтів з'явиться в обігу за рік. На ній буде зображено письменницю Джейн Остен.

Варто відзначити, що пластикові купюри мають низку переваг перед паперовими. Зокрема, вони менше забруднюються, а також більш безпечні, оскільки їх складніше підробити. Окрім того, вони будуть перебувати в обігу щонайменше в 2,5 рази довше, ніж традиційні паперові гроші. Також Банк Англії вказує на їхню більш низьку вартість у порівнянні з іншими банкнотами.

Зазначимо, що Банк Англії щорічно випускає майже мільярд банкнот, стільки ж купюр виходить з обігу.

Наразі пластикові банкноти використовують у низці країн, включаючи Австралію. !zn