UA / RU
Підтримати ZN.ua

АЗС за ціною аптеки: "ПриватБанк" продав 245 заправок, які контролювалися Коломойським

Ім’я покупця залишилося невідомим.

Державний "ПриватБанк" на електронних торгах продав 245 автозаправних станцій та 33 земельні ділянки, які раніше контролювалися групою компаній олігарха Ігоря Коломойського, котрий зараз знаходиться під вартою. Загальна сума угоди склала майже 696 мільйонів гривень.

Про це повідомляється в офіційному протоколі проведення електронних торгів, розміщеному на платформі СЕТАМ. Водночас, інформація про переможця торгів залишається конфіденційною, оскільки система не розкриває ці дані.

Читайте також: Кіпр відібрав у Коломойського "золотий паспорт"

АЗС, виставлені на продаж, розташовані у 21 області України, за винятком Київської, Донецької та Луганської. Переможець торгів зобов'язаний повністю розрахуватися за придбане майно протягом 10 банківських днів. Загальна сума угоди складає 695 924 500 гривень, включаючи гарантійний внесок у розмірі майже 34,7 мільйона гривень.

За інформацією видання "Економічна правда", на аукціоні виставили АЗС, які належать таким брендам, як "Авіас", АNP, "Еліон" та "Юкон".

Читайте також: Націоналізація Приватбанку: суд прийняв остаточне рішення

Нагадаємо, у 2023 році Центральний апеляційний господарський суд ухвалив рішення на користь "ПриватБанку", задовольнивши його скаргу на скасування судової заборони щодо повернення 245 автозаправних станцій. Ці АЗС перебували у лізинговому користуванні компаній, пов’язаних із групою "Приват" під керівництвом бізнесмена Ігоря Коломойського.

Ще у 2016 році, напередодні націоналізації, "ПриватБанк" узяв на свій баланс 248 автозаправних станцій шляхом звернення стягнення на предмети іпотеки. Це зробили на вимогу Національного банку України для поліпшення якості забезпечення за кредитами та підвищення якості кредитного портфеля фінустанови.

Отримавши АЗС у власність, менеджмент "ПриватБанку", який керував установою до її націоналізації, уклав низку угод з компаніями, пов'язаними з групою "Приват". У результаті підписали 22 договори фінансового лізингу з 15 лізингоотримувачами. Ці компанії передали АЗС в суборенду іншим підприємствам, що також належать до орбіти тієї ж групи.

Читайте також: Приватбанк виграв апеляцію у Нікопольського заводу феросплавів, і це матиме наслідки для Коломойського в США

Зазначимо, Ігор Коломойський 2 вересня 2023 року отримав підозру від СБУ та Бюро економічної безпеки щодо шахрайства і легалізації коштів, згодом крім цієї, він отримав підозри ще за трьома статтями ККУ щодо заволодіння 9,2 мільярда гривень "ПриватБанку".

У травні Коломойському вручили нову підозру. Цього разу його підозрюють в організації замовного вбивства.