UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров знову запевнив, що газові контракти Тимошенко неможливо розірвати через суд

Прем'єр обурений звинуваченнями у бездіяльності уряду в питанні перегляду газових контрактів 2009 року.

Прем'єр-міністр Микола Азаров відкинув звинувачення в тому, що уряд не намагався змінити умови газового контракту з Росією 2009 року, і заявив, що вирішити це питання можна тільки шляхом переговорів, а не в судовому порядку.

Відкриваючи засідання уряду в середу, прем'єр заявив, що Україна в особі президента, прем'єра, профільного міністра вже три роки на всіх зустрічах з російськими колегами піднімає питання про зміни умов газового контракту.

"На думку експертів, юристів, у результаті зради попередньою владою національних інтересів, контракт складено настільки вигідним для Росії і невигідним для України, що розірвати його в інший спосіб, ніж переговори, неможливо. А оплачувати судові витрати за спроби розірвати контракт означало б завдати чергового удару українським громадянам", - заявив Азаров.

Україна за 3 роки навіть не спробувала оскаржити газові контракти Тимошенко

У зв'язку з цим прем'єр назвав неправдивими заяви у ЗМІ представників опозиції про те, що нинішня влада жодного разу не намагалася розірвати ці контракти.

"Опозиційні політики, які несуть пряму відповідальність за підписання з Росією вкрай невигідного для України газового контракту, поширюють абсолютно брехливу інформацію, ніби влада навіть не намагалася розірвати ці кабальні угоди. Більше того, ці політичні сили ініціюють позов до Кабінету міністрів України щодо бездіяльності уряду в цьому питанні", - зазначив прем'єр.

Азаров закликав громадян довіряти лише офіційній інформації з офіційних джерел.

Як відомо, уряд Миколи Азарова після виборів президента у 2010 році почав переговори з Росією перегляду газового контракту від 2009 року, наполягаючи на необхідності зниження ціни на імпортований російський газ і гарантій обсягів транзиту.

Проте за цей час вдалося домовитися про знижку не більше 100 доларів за 1 тис. кубометрів газу (у квітні 2010 року) в обмін на продовження терміну перебування кораблів ЧФ РФ у Криму до 2042 року.

6 березня 2013 року юрист Станіслав Батрін звернувся з позовом до Кабміну про визнання недійсними газових контрактів з Росією. Юрист у своєму позові зазначає, що урядом України жодного разу не ініціювалось питання про перегляд угод на постачання газу у Стокгольмському арбітражі.

На думку юристів, у разі розглядів між "Нафтогазом" і "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі, шанси в України виграти набагато вищі, ніж у Росії.

В уряді публічно кілька разів змінювали свою позицію щодо можливості оскаржити в міжнародному суді "кабальні умови", то заявляючи про готовність судитися з "Газпромом", то відмовляючись від такого варіанту. На даний момент влада поки не поспішає з судовими розглядами, і ось вже який рік поспіль все ще розраховує домогтися зниження ціни шляхом "мирних" кулуарних переговорів.

Що стосується російської сторони, то в МЗС РФ раніше офіційно заявили, що "будь-які спроби брати під сумнів російсько-українські домовленості про постачання газу юридично неправомірні". !zn

Читайте також:

На Кабмін подали до суду за нерозірвання газових контрактів Тимошенко

Київ має намір переглянути газовий контракт з Москвою до кінця року

Азаров не знайшов зачіпок, щоб розірвати газовий контракт з Росією 2009 року