UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров порадив Росії "сприймати як реальність" зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

Україна розробить практичні алгоритми і механізм взаємодії з МС в умовах дії зони вільної торгівлі з Євросоюзом, заявив Азаров.

Механізм взаємодії з Митним союзом, і надалі з Євразійським економічним союзом, буде розроблятися з урахуванням дії зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом.

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час відкриття засідання Кабінету міністрів у середу, 28 серпня.

Азаров зазначив, що Україна сьогодні сприймає Митний союз, який з 2015 року перетворюється на Євразійський економічний союз, "як об'єктивний чинник економічних відносин", і вимагає такого ж ставлення до її інтеграційних процесів і від своїх сусідів.

"Отже, і те, що після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна утворює зону вільної торгівлі з ЄС - так само слід сприймати як реальність", - твердо підкреслив Азаров.

"Принципово важливо, що на певному етапі різноманітних інтеграційних процесів, в яких беруть участь як Росія, так і Україна, стратегічним партнерам (якими є наші країни) необхідно уточнити позиції і виробити проекцію взаємодії в умовах, які змінюються. Абсолютно зрозуміло, що кожна сторона повинна розрахувати і свої вигоди і ризики", - зазначив прем'єр.

- Україна вирішила підвищувати свою геополітичну роль за рахунок одночасної вільної торгівлі з ЄС і МС

- Радник Путіна назвав європейський вибір України "болючим самообманом"

Він зазначив, що доручив Мінекономіки, Міндоходів, МЗС за головуванням віце-прем'єра Юрія Бойка "розробити практичні алгоритми та механізм взаємодії" з МС та Євразійським союзом "в умовах дії зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом".

"Ці практично речі ми і будемо обговорювати з нашими російськими партнерами", - сказав прем'єр.

Він вкотре підкреслив, що не можна протиставляти співпрацю України з МС і її бажання підписати Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

"Я не один раз наполягав і наполягатиму на тому, що ці інтеграційні проекти не потрібно протиставляти. Навпаки, потрібно використовувати оптимальні шляхи взаємодії", - підкреслив прем'єр.

Він нагадав, що Україна в інтересах взаємовигідного співробітництва готова поступово приєднуватися до окремих угод, які діють в МС, щоб оптимізувати торговий режим. !zn

Читайте також:

Після підписання угоди з ЄС Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером

У Росії пояснили, як будуть "захищатися" від України у разі її зближення з ЄС

Єврокомісар Фюле застеріг Росію від тиску на Україну