UA / RU
Підтримати ZN.ua

Автоперевезення в ЄС: Мінвідновлення працює над продовженням "транспортного безвізу"

Україна хоче продовжити дію цієї угоди ще на один рік.

Над питанням продовження на рік "транспортного безвізу" працює Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". Про це розповів заступник міністра Сергій Деркач. Нинішня угода діє до 30 червня 2024 року.

Читайте також: Польща заявляє, що затримала українця, який планував підпали за завданням російської розвідки

"Наш план - продовжити угоду без змін... На один рік, без будь-яких змін", - сказав він.

Сергій Деркач розповів, що міністерство надіслало листа до Єврокомісії з проханням про проведення до кінця місяця робочої зустрічі щодо продовження угоди про "транспортний безвіз" за участю всіх зацікавлених країн.

"Є країни, які ми знаємо точно, згодні на продовження угоди, у них ніяких заперечень... Є країни, від яких надходили зауваження до угоди. Всі інші країни їх не мали і погодилися з твердженням, що ця угода сприяє розвитку економіки в Європейському Союзі", - сказав він.

Читайте також: Швеція очікує, що Угорщина незабаром схвалить її заявку на вступ до НАТО

За його словами, зауваження має Польща, Словаччина та Угорщина. А ось Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія, Швеція, Франція підтримують угоду про "транспортний безвіз".

"Мені відомо, що із тих пропозицій, які направила Польща, Єврокомісія підтримує не всі", - уточнив заступник міністра.

Читайте також: Фіцо зустрінеться зі Шмигалем: підтвердить, що Словаччина не даватиме Україні зброю

Міністерство інфраструктури Польщі представило свій проєкт змін до Угоди між Європейським Союзом та Україною щодо перевезення вантажів автомобільним транспортом.

Нагадаємо, що латвійська контррозвідка опублікувала звіт за рік роботи, більша частина якого стосується Росії та аналізу її дій. Країна-агресорка намагається зруйнувати підтримку союзників для України. За інформацією спецслужби, Росія сприймає війну в Україні як протистояння із західним світом. Контррозвідники зазначають, що чинними силами Росія не може досягти стратегічних успіхів в Україні. У доповіді наголошують, що головною метою зовнішньої політики Росії є намір знизити рівень підтримки України країнами Заходу.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда попередив про "коаліцію зла", яка формується на тлі війни РФ проти України та готова ризикувати, щоб керувати світовим порядком. Він вважає, що глава Кремля Володимир Путін вирішив "підпалити світ". За його словами, зараз відбувається відродження російського імперіалізму у його кровожерливій версії.