UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіакомпанії оминатимуть Україну через «нестраховий» ризик війни

Україна готова залишити небо відкритим, але більшості компаній потрібні наявні договори страхування, а не обіцяні держгарантії.

Авіасполучення з  Україною днями може суттєво ускладнитися – літаки іноземних авіаперевізників залишать Україну, впродовж понеділка, 14 лютого, повідомляє джерело ZN.UA в уряді.

Причина фактичної зупинки авіасполучення – неможливість покриття страхових ризиків, пов'язаних з війною. Подібні страхові випадки не покриває жодний страхувальник, що працює із авіаперевізниками, а оскільки значна частина літаків, які використовують авіакомпанії, надана їм на умовах лізингу – порушення умов страхування для них прирівнюється до втрати повітряного судна. Аналогічно і жоден лізингодавець не піде на ризики, що не були передбачені договором страхування.

Ймовірно у національного перевізника виникнуть ті ж проблеми, що й у іноземців, оскільки його літаки також здебільшого надані в лізинг та, безумовно, мають право літати лише із страховими полісами.

За інформацією від нашого джерела, наразі уряд розглядає можливість надання компаніям державних фінансових гарантій їхньої діяльності в Україні. Дотично ця інформація підтверджується дописом у Telegram-каналі заступника міністра транспорту Мустафи Наєма.

«Сьогодні вранці у Міністерстві відбулася оперативна нарада з усіма перевізниками за участю Офісу президента та відповідних служб. Ми проводимо консультації з міжнародними партнерами та готуємо відповідні рішення уряду. Ми очікуємо, що найближчим часом ситуація стабілізується. Попри все держава готова підтримати авіаперевізників та планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку», - пише він.

Втім навряд така міра виявиться дієвою, адже для здійснення польотів компанії потрібен наявний договір страхування, а не держгарантії, якщо власник літака, або страхувальник позбавлять компанію страхового полісу, вона не може працювати. До моменту, поки існуватиме загроза подальшої військової ескалації проблеми із авіасполученням  в Україні зберігатимуться

Читайте також: У Зеленського запевняють, що Україна не закриватиме небо

Нагадаємо, що днями швейцарська авіакомпанія Swiss, австрійська Austrian Airlines та нідерландська KLM відмовилися від нічної стоянки літаків у Києві, посилаючись на «операційні причини». А сьогодні, літак української компанії SkyUp, що виконував рейс за маршрутом Фуншал (Португалія) – Бориспіль (Україна) здійснив вимушену посадку в аеропорту Кишинева, оскільки власник літака – ірландський лізингодавець – повідомив SkyUp про негайну заборону на вліт в Україну.