UA / RU
Підтримати ZN.ua

Асоціація виробників зерна Болгарії підбурює фермерів на протести через експорт українського зерна

В історії проглядає відвертий російський слід.

Асоціація виробників зерна Болгарії запустила фейк серед болгарських фермерів про начебто небезпеку українського зерна та підбурює фермерів на протести. Тема, яка практично оминула українські ЗМІ, широко пройшла російськими та болгарськими засобами масової інформації.

Так, наприклад, "Російская газєта" 17 липня, тобто в момент, коли українське зерно було ще заблоковано в портах, а залізницею вивозилися незначні об'єми через західні кордони, опублікувала матеріал, в якому стверджує, що "болгарські виробники сільськогосподарської продукції вкрай незадоволені безконтрольним ввезенням у країну українського зерна".

З посиланням на керівника Асоціації виробників зерна Болгарії такого собі Костадина Костадинова "Російская газєта" пише відвертий фейк про те, що українське зерно не проходить фітосанітарний контроль, вирощується "у небезпечних регіонах" та загрожує спалахами хвороб у людей або худоби.

Лише 10 днів потому - 26 липня, Асоціація виробників зерна Болгарії ухвалює рішення "протягом наступних двох тижнів розпочати протести виробників зерна з усіх країв країни".

Як пише польське агентство PAP, віцепрезидент Асоціації Ілля Проданов оголосив, що українське зерно небезпечне. Воно має проходити через Болгарію транзитом, але насправді частина його залишається в країні, створює фітосанітарну загрозу та завдає удару по інтересах місцевих виробників.

Мова йде не тільки про пшеницю і соняшник, а й про ячмінь. Проданов підкреслив, що засоби захисту рослин, які використовуються в Україні, дешеві, небезпечні й заборонені в ЄС. Він додав, що імпорт без належного фітосанітарного контролю небезпечний для болгарських споживачів. Також, за останні тижні в Болгарію начебто було поставлено близько 280 000 тонн насіння соняшнику, яке після переробки в країні виходить на ринок як болгарський продукт.

Читайте також: Відомо, скільки врожаю окупанти збираються вкрасти на півдні України: «кримський урожай» раптово збільшився до надрекордних показників

Нагадаємо, хвиля інформаційних фейків з Болгарії збіглася з іншим фейком. 27 липня ЗМІ розповсюдили повідомлення про те, що начебто Єгипет анулював контракти на постачання 240 тис. т українського зерна.

Згодом це повідомлення було спростоване.

"Невдоволення" Асоціації зерновиробників Болгарії також співпало з переговорами, які велися щодо експорту українського зерна.

Ввечері 22 липня Україна, Туреччина та Росія за підтримки генсекретаря ООН досягли домовленності про гарантування безпечного експорту зерна з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" протягом 120 днів із можливістю продовження цього терміну. Завдяки угоді планується ​​експортувати близько 20 мільйонів тонн минулорічного врожаю зернових.

Вранці 23 липня Росія завдала чотири ракетні удари по Одесі. Ракети влучили поблизу сховища зерна, яке готовалося до експорту.

31 липня внаслідок російського обстрілу Миколаєва загинув власник "Нібулон" Олексій Вадатурський - найбільшого в Україні агрохолдингу, що спеціалізується на виробництві зерна.

Олексія Вадатурського могли цілеспрямовано вбити. Таку думку висловив генпрокурор України Андрій Костін, який уточнив, що умисне вбивство розглядається як одна з версій події. Вже проведено опитування понад 50 осіб, заплановано кілька експертиз.

Нагадаємо також, що Україна є асоційованим членом Євросоюзу з 2014 року, і вся її продукція, яка ввозиться до ЄС, проходить суворий фітосанітарний контроль відповідно до європейських стандартів.