UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арабський валютний фонд надасть Ємену на урядові реформи $1 млрд

Війна в Ємені довела країну до однієї з найбільших гуманітарних криз у світі.

Арабський валютний фонд підписав угоду про виділення 1 мільярду доларів на підтримку урядових економічних реформ Ємену, повідомляє Reuters.

«Війна між угрупованням хуситів, що підтримує Іран, і коаліцією під проводом Саудівської Аравії поставила економіку Ємену на коліна та спричинила найбільшу гуманітарну кризу в світі. Інфляція та дефіцит іноземної валюти зробили їжу, воду та паливо недоступними для багатьох у Ємені, який імпортує більшість своїх потреб», - йдеться у повідомленні. 

У той час як єменський ріал утримувався на відносно стабільному рівні близько 560 за долар у районах, контрольованих хуситами, він досяг історичного мінімуму в провінціях, контрольованих урядом, який підтримує Саудівська Аравія. Серед них Аден, де в неділю один долар обмінювався на понад 1000 ріалів.

Читайте також: Запаси 20 із 30 країн НАТО для військової допомоги Україні практично вичерпані – NYT

Після того, як хусити взяли штурмом столицю Сану в 2014 році та скинули уряд, центральний банк Ємену розділився на дві філії - одну в Сані, під контролем хуситів, і одну міжнародно визнану філію в Адені, яка має доступ до друкарень грошей. Філія Адена знаходиться під контролем адміністрації, яку підтримує Саудівська Аравія.

У квітні Саудівська Аравія заявила, що надасть 3 мільярди доларів підтримки економіці країни, яка постраждала від війни, після того, як буде сформована нова президентська рада. Чи була виплачена вся сума, невідомо.