UA / RU
Підтримати ZN.ua

Анулювання реєстрації платника єдиного податку: як про це має повідомити контролюючий орган

Роз'яснення дали у ДПС.

В Україні ФОПи мають певні податкові пільги, але їх планують скасувати з 1 серпня. Бувають випадки, коли податкова позбавляє ФОПа статусу платника єдиного податку.

Фахівці Головного управління ДПС у Харківській області розповіли, за якою формою контролюючий орган повідомляє ФОП про прийняте рішення щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Читайте також: На регулярних поборах підприємців викрили посадовця податкової Вінницької області

Відповідно до пункту 291.2 статті 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (ПКУ) спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пунктом 297.1 статті 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Якщо конролюючий орган виявив під час проведення перевірок порушення платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 розділу ХІV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

«У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (пункт 299.11 статті 299 ПКУ)», – йдеться у повідомленні.

Фахівці зазначили, що норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

«Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку», – наголосили у ДПС.

Нагадаємо, що більш ніж половина українського бізнесу переконані, що платити повністю всі податки без «оптимізації», тобто без зменшення їх в різний спосіб, неможливо, а до різних схем вдаються приблизно 90% підприємств.