UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антимонопольний комітет може знову посилити монополію ДТЕК Ахметова

АМКУ планує дозволити придбання «Кіровоградобленерго».

Антимонопольний комітет планує дати компанії «ДТЕК мережі» дозвіл на придбання ПрАТ «Кіровоградобленерго». Це посилить монополію ДТЕК. Посилиться вплив групи Ахметова на ринок постачання електричної енергії та на суміжні ринки. 

В організації «Ліга антитрасту» вважають, що це придбання потрібно або заборонити, або «ДТЕК»  для придбання нового обленерго має продати якийсь із наявних у нього енергоактивів. Про це йдеться у зверненні організації, що подано до Антимонопольного комітету.

«АМКУ сам створює групі ДТЕК сприятливі умови для збереження монополії на майбутньому ринку постачання електричної енергії для побутових споживачів. Це добре видно сьогодні на прикладі ринку постачання природного газу населенню, коли компанії Дмитра Фірташа, що володіють значною частиною розподільчих газових мереж (мають близько 70% ринку) зловживають своїм становищем на цьому ринку під час надання послуг побутовим споживачам (додаткові нарахування із застосуванням температурних коефіцієнтів, відмови у зміні постачальника, зловживання під час приєднання до мереж)», – підкреслили у «Лізі антитрасту».

Зазначається, що після придбання «Кіровоградобленерго» група Ахметова контролюватиме майже 50% розподілу електроенергії в Україні. На додачу до цього «ДТЕК» також має 70% в тепловій генерації електроенергії та 80% видобутку енергетичного вугілля в країні.

Читайте також: «Укрзалізниця» збільшить свої кредити вдвічі на користь «Метінвесту» Ахметова

Нагадаємо, що господарський суд Києва 2 серпня відмовив  в задоволенні позову «Ліги антитрасту» до АМКУ щодо перевірки штучного дефіциту електроенергії.

Повідомлялось, що рейтинг найбагатших українців очолив олігарх, власник групи СКМ Рінат Ахметов, чий статок за рік зріс майже в три рази. Другу і третю сходинки в рейтингу від журналу Forbes зайняли Віктор Пінчук і Костянтин Жеваго.