UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики назвали умови для «другого дихання» ринку будівельних матеріалів України - дослідження KSE

90% будматеріалів для відбудови може вироблятися в Україні. 

Українські виробники потенційно можуть виробляти 90% будівельних матеріалів, які потрібні для відбудови країни. Тому наразі потрібно сконцентруватись на пошуку інвестицій в галузь будівельних матеріалів. Про це йдеться у висновках дослідження Київської школи економіки (KSE).

За попередніми оцінками аналітиків KSE, на будівельні матеріали для відбудови України знадобиться близько 65 млрд доларів. 

Проблеми та потенціал ринку

Зазначається, що на даний час розмір іноземних та українських інвестицій у розвиток галузі будівельних матеріалів оцінюється у блицько 730 млн доларів.  А основною проблемою галузі є значне падіння попиту на будматеріали — до 25-40% у порівнянні з довоєнним періодом. Іншими словами, інвестиції в галузь — це робота на перспективу.

Одним із головних матеріалів для відбудови є цемент. Також великий попит прогнозують на бетон, металоконструкції, цеглу, скло та теплоізоляційні матеріали. 

Найкращі інвестпроєкти 

Аналітики також назвали найбільш активні інвестпроєкти, які на даний час реалізуються в галузі:  

Читайте також: МОЗ затвердило положення про Раду з відновлення «Охматдиту»

Нагадаємо, що за даними Світового банку, вартість відбудови України оцінюється у понад 400 млрд доларів, без урахування тимчасово окупованих територій та Криму.