UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ залучив Енергоспівтовариство ЄС до розслідування зловживання ДТЕК

У Комітеті підозрюють, що ДТЕК навмисно створює дефіцит електроенергії.

Антимонопольний комітет у розслідуванні можливого зловживання монопольним становищем компанії ДТЕК Ріната Ахметова на Бурштинському енергоострові скористається допомогою секретаріату Європейського енергетичного співтовариства. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

"Ймовірно, ДТЕК значно скорочує імпорт електроенергії зі Словаччини на Бурштинській енергоострів, не використовуючи надані йому трансграничні пропускні здатності. Таким чином він створює дефіцит електроенергії, доступної для продажу на ринку на добу наперед, водночас пропонуючи більше електроенергії на балансуючому ринку, де ціни вищі", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що Бурштинський енергоострів розташований в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. При цьому основне джерело живлення на цій території це Бурштинська теплоелектростанція (ДТЕК Західенерго). Енергоострів приєднаний до електромереж країн ЄС і працює синхронно з енергосистемою Європи. З Бурштинського енергоострова Україна експортує електроенергію за кордон.

Раніше президент Володимир Зеленський запропонував компанії ДТЕК Ріната Ахметова приватизувати неприбуткові шахти країни, а також допомогти з пошуком інвесторів в обмін на вирішення питання з АМКУ.

В 2019 році в Антимонопольному комітеті довго не могли визначитися з рішенням по пільгах на експорт електроенергії. Діяла постанова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, яке за рік могло принести компаніям групи Ріната Ахметова до 1 млрд грн.