UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ дослідить зростання цін на таксі в Києві під час локдауна

Вартість проїзду зросла у 2-3 рази.

Антимонопольний комітет почав дослідження за цінами на послуги таксі з введенням локдауну в Києві.

Вартість деяких поїздок досягла однієї тисячі і вище гривень, повідомив голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький на сторінці в Facebook.

У зв'язку з обмеженням роботи транспорту через локдаун в Києві вартість замовлення таксі в Києві виросла у два-три рази в перший же день дії обмежень 5 квітня.

Фото з facebook.com/khmelnitskyy.aleksey

"Про це свідчить інформація в популярних сервісах замовлення таксі, численні повідомлення в ЗМІ та скарги киян. Таких скарг в наше відділення надійшло дуже багато", йдеться в повідомленні.

Особливо багато скарг надійшло від підприємств зі значною часткою замовлень в Києві, а саме "Убер", "Болт" і "Уклон".

Фото з facebook.com/khmelnitskyy.aleksey

"Тим більше, що ситуація може свідчити про наявність в діях перевізників і особливо організаторів таких перевезень можливих ознак порушення, передбаченого частиною третьою статті 6 Закону України" Про захист економічної конкуренції "(антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання) та/або частиною першою статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (зловживання монопольним (домінуючим) становищем) ", - заявив Хмельницький.

Читайте також: АМКУ оштрафував Google на мільйон гривень

Виходячи з цього Київське обласне територіальне відділення АМКУ початок дослідження дотримання учасниками ринку надання послуг з перевезення пасажирів у столиці, а також організації таких перевезень в період посиленого карантину.

У перший день посилення локдауну в Києві, через обмеження поїздок у громадському транспорті, в кілька разів зросли ціни на таксі.

Фото з facebook.com/khmelnitskyy.aleksey

Зокрема, доїхати куди-небудь в годину пік пропонують мінімум втричі дорожче, ніж раніше.

Наприклад, за поїздку в Бориспіль з правого берега столиці, в залежності від класу автомобіля, пропонують заплатити від 830 до 1430 гривень.

Доїхати в центр з околиці можна в середньому за 300-500 гривень.

З 5 квітня в Києві влада дозволила користуватися громадським транспортом тільки окремим категоріям громадян і тільки при наявності спецперепусток. У столиці через локдаун не працюють школи та дитячі садки.

Також раніше повідомлялося, що Антимонопольний комітет відкрив справу проти "Астарти" (засновник і найбільший акціонер - Віктор Іванчик) і "Радехівського цукру" (власник - Pfeifer & Langen) за ознаками антиконкурентної змови на ринку білого цукру.

Розслідуванням встановлено, що з вересня зазначені компанії підвищували оптово-відпускні ціни на цукор: з вересня по листопад минулого року в середньому на 48%.