UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ оштрафував реконструктора Шулявського шляхопроводу на 71 млн грн

Компанія депутата Микитася відразу заявила про можливість банкротства та припинення робіт.

Антимонопольний комітет України оштрафував дотичні до народного депутата та столичного забудовника Максима Микитася компанії "Північно-український будівельний альянс" і "Спецбуд-плюс" – за антиконкурентні узгоджені дії під час тендерів на будівництво лікарні Амосова та гімназії у Києві на загальну суму майже 150 мільйонів гривень із забороною брати участь у тендерах строком на три роки.

Обидва підприємства входять до корпорації "Укрбуд", бенефіціаром якої власне і є народний депутат Максим Микитась. При цьому саме "Північно-український будівельний альянс" займається реконструкцією транспортної розв'язки на Шулявці.

У свою чергу компанія "Північно-український будівельний альянс" заявила, що 71,45 мільйона гривень штрафу їй не під силу і вона може збанкротувати та припинити свою діяльність, у тому числі щодо реконструкції Шулявського шляхопроводу у Києві.

"ТОВ" Північно-український будівельний альянс заявляє, що не згоден з таким рішенням АМКУ і вважає його неправомірним, а також ще раз підкреслює, що підприємство не вступало у змову з одним учасником одного з тендерів, в яких брало участь. По кожному з пунктів , які Київське обласне територіальне відділення АМКУ представило в якості доказів, неодноразово були надані аргументовані пояснення, які, на жаль, були повністю проігноровані колегією ", - заявили в компанії та додали, що обидва тендера були проведені майже рік тому і таке зволікання з висновками є ознакою "задуму знищення підприємства".

Водночас як зазначає "Радіо свобода", в АМКУ також підозрюють змову між двома вищезгаданими компаніями у тому числі і під час проведення тендеру на ремонт Шулявського мосту.

"Там докази схожі, але є ще докази, які нам надали правоохоронні органи. По Шулявському мосту надіслані подання з попередніми висновками, це є проекти рішень, одна компанія вже їх отримала, іншій компанії або сьогодні вручили або вона отримає на днях. Із цього моменту в них буде 10 днів на надання заперечень, після чого ми їх вивчимо і призначимо колегію для розгляду цього питання. Я планую, що це буде кінець травня – початок червня", - заявив голова Київського територіального відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький.

Раніше програма "Схеми" повідомляла, що до фінального аукціону на ремонт Шулявського мосту допустили дві фірми, які мають фінансові зв'язки з одним народним депутатом – Максимом Микитасем, а під час аукціону фірма із меншою ставкою через невідомі причини віддала свій перший крок. Це може свідчити про те, що компанії пов'язані між собою, а тендер був формальним, йдеться в розслідуванні.

Ймовірну змову на тендері щодо Шулявської розв'язки Антимонопольний комітет розпочав розслідувати ще в серпні 2018 року, після виходу розслідування.