UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ очікує від мереж АЗС зниження цін на нафтопродукти

Падіння світових цін на нафту має позначитися на цінах АЗС.

Антимонопольний комітет (АМКУ) повідомив, що буде вивчати ціни на нафтопродукти в Україні та їх відповідність світовій динаміці зниження цін. Оскільки світові ціни на нафту сильно впали, в тому числі через новини щодо коронавирусу.

"Адже ціну не тільки на сиру нафту, але і на великий опт бензину і дизпалива очікує істотне падіння. І рівень роздрібних цін повинен корелюватися із змінами факторів, що впливають на їх формування", - повідомляє відомство.

Хоча в АМКУ при цьому не очікують стрімкого падіння цін на АЗС.

"Зрозуміло, що очікувати такого ж стрімкого падіння цін на АЗС не доводиться – адже між сирою нафтою та автомобільним баком є безліч ланок – транспортування-переробка-знову транспортування-АЗС і т. п. Однак і практика негайного підвищення цін на бензин у разі подорожчання нафти, і дуже повільного зниження цін після здешевлення сировини теж має місце", - підкреслили в комітеті.

Як повідомлялося, ціни на нафту 9 березня обрушилися максимальними темпами з часів війни в Перській затоці 1991 року: травневі ф'ючерси на Brent подешевшали на 24% - до $ 34,36 за барель, квітневі ф'ючерси на WTI - на 25%, до $ 31,13 за барель.

Експерти вважають, що падіння ринку було викликано тим, що Саудівська Аравія і Росія не домовилися про скорочення виробництва нафти через зниження попиту, яке викликано коронавірусом. Саудівська Аравія прийняла рішення збільшити видобуток і опустити ціни для покупців.

Сьогодні, 10 березня, ціни на нафту почали зростати. На торгах в Лондоні зростання вартості бареля нафти Brent перевищило 7%. Вартість нафти марки WTI зросла на 6,1% до позначки 33,03 долара за барель.