UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ ігнорує заяви споживачів про порушення

У відомстві наполягають, що монопольні зловживання не зачіпають права громадян.  

Споживачі протягом останнього року десятки разів зверталася в АМКУ з інформацією про факти порушень конкурентного законодавства, але ні по одній з заяв розслідування так і не почали. Про це заявляють експерти сфери в статті для ZN.UA.

Аргумент антімонопльного відомства стандартний: всі монопольні зловживання і картелі ніяк не зачіпають права та інтереси українців.

Ось приклади лише деяких заяв і звернень, які АМКУ відмовився розглядати або починати розслідування за ними.

- У травні та липні 2020 року в АМКУ звернулися з приводу дискримінаційної практики «Укравтодору», картелизації і знищення конкуренції в дорожній галузі.

Комітет не прийняв обґрунтувань порушення прав заявників, з власної кишені оплачують ремонт доріг щоразу, коли заправляють авто, їдуть в таксі або оплачують проїзд в громадському транспорті, при тому що вартість ремонту виростає до 40% через картелизації галузі.

Зараз бездіяльність АМКУ по нерозглянутих заявах в порушення встановлених порядків оскаржується в суді.

- Колективну заяву малих підприємців про зловживання міжнародними платіжними системами Visa і Mastercard, яким бізнес платить за обслуговування безготівкових платежів комісію, в сім разів перевищує європейські ставки, Комітет не розглянув вже з причин того, що не кожен з підписантів заяви надав всі докази, які нібито потрібні АМКУ.

Таке рішення АМКУ теж буде оскаржено в суд.

- Через непорушення прав громадян і громадських організацій АМКУ відмовився розслідувати порушення медіагруп «1 + 1 Media» Коломойського, «Медіа Група Україна» Ахметова, StarLightMedia Пінчука та Inter Media Group Фірташа-Льовочкіна. Йдеться про ознаки порушення в діях олігархічних медіагруп, що займають понад 60% ринку телевізійного мовлення. Спільно продаючи ефірний час для розміщення телереклами, продаючи провайдерам телеканали пакетами і здійснюючи тиск на провайдерів з вимогою відключення з їх пакетів телебачення ряду телеканалів, медіагрупи спотворюють конкуренцію і порушують інтереси учасників ринку. Але АМКУ знову вирішив, що нас, телеглядачів, жодним чином це не стосується. Хоча «годують» своїм олігархічним контентом телеканали саме виборців.

Подібна ситуація складається і з виконанням АМКУ контрольних функцій у сфері надання державної допомоги суб'єктам господарювання:

- У вересні 2020 року Комітет отримав інформацію про незаконну державну допомогу, яку «Укравтодор» надає ряду компаній-лідерів в програмі «Велике будівництво» шляхом проведення публічних закупівель з порушенням конкурентних засад.

Але АМКУ, проігнорувавши норму закону, що зобов'язує його перевірити таку інформацію, подібну перевірку не здійснив.

Зараз це рішення АМКУ оскаржується в суді.

- У лютому 2021 року в Комітет надійшла інформація про незаконну державну допомогу, яку шляхом застосування «зеленого» тарифу отримують виробники електричної енергії з альтернативних джерел. Офіційних рішень з приводу цього звернення АМКУ ще не приймав, але, виходячи з публічної комунікації глави АМКУ, слід очікувати, що і це звернення залишиться без розгляду по суті.

Читайте також: Шмигаль заявив про спробу монополізації цінами на продукти

Детальніше читайте в тексті Тетяни Симоненко, фахівчині з питань антимонопольної діяльності платформи «Ліга антітраст», Олени Поканевич, фахівчині з конкуренційного права та M & A «Ліги антітраста» і Галини Верцімаха, керівниці напряму адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антітраста» - «АМКУ - адвокат диявола ».