UA / RU
Підтримати ZN.ua

Акціонери банку "Хрещатик" могли вивести кошти на купівлю заводу "Більшовик"

Придбання заводу ймовірно має ознаки афери.

Купівля столичного заводу «Більшовик» підприємцями Василем Хмельницьким та Андрієм Івановим ймовірно має ознаки афери: кошти на купівлю 35 га землі під підприємством могли бути отримані в результаті «вимивання» грошей із банку «Хрещатик», що збанкрутував. Про це йдеться у матеріалі Lenta.UA, повідомляє sud.ua.

Журналісти зазначили, що завод «Більшовик» було придбано компаніями UDP Андрія Іванова та Василя Хмельницького та A-Development Олексія Баранова за 1,43 млрд грн, хоча учасники ринку прогнозували, що підприємство буде продано в рази дорожче – 3-4 мільярди гривень.

«Одна з ключових причин того, що Хмельницькому та Іванову вдалося придбати об'єкт наддешево – судові позови, які вже кілька років точаться навколо цього об'єкту. Але тут є важливий нюанс – за інформацією наших інсайдів, ці судові питання фактично були інспіровані ще 2019 року самим Хмельницьким», - йдеться у матеріалі.

Також журналісти звернули увагу на походження коштів, за рахунок яких Хмельницький та Іванов придбали завод.

«Адже справа не тільки в цих 1,4 мільярда гривень – хоча це величезна сума. Щоб забудувати цю територію, знісши старі будинки, потрібні чималі капіталовкладення – десь стільки ж. Однією з найбрудніших сторінок у біографії дуету Хмельницький-Іванов є їхня роль у знищенні банку «Хрещатик» - однієї з найстабільніших фінустанов у країні. "Управлінці" довели банк до банкрутства, "вимивши" з нього всі гроші. У квітні 2016 року НБУ відніс банк «Хрещатик» до неплатоспроможних через недостатність ліквідності та капіталу. У НБУ заявляли про наявність фактів, що до неплатоспроможності банк «Хрещатик» довели його акціонери. Зокрема, заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначала, що банк роками кредитував своїх акціонерів, і один із власників банку Андрій Іванов побудував девелоперську бізнес-імперію за гроші комунальних підприємств та депозити населення», - зазначили журналісти.

Також у матеріалі наводяться слова відомого журналіста Сергія Лямця.

«Весь 2015 рік і аж до 1 квітня 2016 року вони отримували кредити на свої компанії, а також продавали банку сміттєві облігації. За офіційною оцінкою, з банку виведено близько 7 мільярдів гривень. Перекладаю: Хмельницький та Іванов украли з банку «Хрещатик» мільярди гривень перед тим, як його покласти», - зазначив відомий економічний журналіст-розслідувач Сергій Лямець.

За його словами, кошти з банку, що збанкрутував, були виведені Хмельницьким та Івановим для реалізації будівельних проектів.