UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агентство Fitch поліпшило свій прогноз рейтингу дефолту України

Прогноз змінений зі "стабільного" до "позитивного".

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило свій прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті по Україні та поліпшило його зі "стабільного" до "позитивного". При цьому сам рейтинг підтверджений на рівні "B", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відзначається, що на рішення вплинули відносна стійкість України до коронавірусного шоку і ймовірність зниження держборгу до ВВП до 57% в 2021 році.

В агентстві констатували перевиконання бюджету, відновлення економіки і те, що міжнародні резерви України мають тренд до зростання, а також те, що країна відновила доступ до комерційного і МФО зовнішнього фінансування.

Fitch прогнозує, що дефіцит держбюджету в 2021 році знизиться до 4% ВВП, вказуючи, що за підсумками першого півріччя він склав 1,8% ВВП.

Агентство очікує подальшого зниження дефіциту до 3,2% ВВП в 2022 році.

Також спрогнозувало зростання ВВП України в 2021 році на 4,1% при інфляції 9,2% завдяки агросектору та зростанню доходів населення, хоча низький рівень вакцинації зберігає ризики для такого прогнозу.

На думку Fitch, в 2022 році зростання української економіки сповільниться до 3,9% при інфляції 6%, а в 2023 році - до 3,5%.

Читайте також: Коронавірус в Україні: Минулої доби виявили 300 нових випадків хвороби

Нагадаємо, що експерти Центру макроекономічного моделювання KSE погіршили прогноз зростання ВВП в 2021 році до 3,6% в порівнянні з 4,7% в квітневому прогнозі і поліпшили прогноз зростання ВВП на 2022 - 4,4% в порівнянні з 2,7%. Згідно з базовим сценарієм, в 2023 році зростання економіки складе 3,5% ВВП.