UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агентство Fitch підтверджує рейтинг України на рівні "В"

Прогноз стабільний.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило валютний довготривалий рейтинг дефолту України на рівні "В" зі стабільним прогнозом.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"РДЕ України "B" відображає її послужний список багатосторонньої підтримки і надійну основу макроекономічної політики, яка підтримує відносно високий ступінь стійкості до шоку, викликаного коронавірусом", - йдеться в повідомленні.

Кредиторська позиція близька до 13% ВВП, а борг сектора державного управління трохи нижче за медіанне значення для рівня "B".

Недоліками, на думку агентства, є слабкий рівень управління, високий ступінь законодавчого і судового ризику для реалізації політик і низька зовнішня ліквідність у порівнянні з високими вимогами по обслуговуванню суверенного зовнішнього боргу.

Читайте також: Агентство Fitch дало оцінку економічним й політичним наслідкам протестів у Росії

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прогнозує зростання економіки України не менше 5% у 2021 році.

"У 2021 рік ми заходимо прогнозом про зростання економіки майже + 5%. Для цього у нас з вами є все необхідне: стратегія, ресурси та готовність спільно працювати заради блага своєї країни", - написав Шмигаль в Facebook.

Глава уряду зазначив, що станом на 23 грудня загальний фонд державного бюджету був виконаний на 100%.

Також повідомлялося, що реальний валовий внутрішній продукт в третьому кварталі поточного року склала 1,1 трлн грн, падіння показника в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року досягло -3,5%. Про це повідомляє Держстат.

Уточнюється, що номінальний ВВП країни (у фактичних цінах) становить 1,57 трлн грн, реальний ВВП (в цінах минулого року) - 1,1 трлн грн.

Згідно з даними, падіння ВВП сповільнилося. Для порівняння, у другому кварталі падіння склало -11,4%, в першому кварталі -1,3%.

Реальний ВВП з урахуванням сезонності виріс на 8,5% проти попереднього кварталу.

Зміна дефлятора ВВП становить 7,9%