UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аграрії вже нарахували собі 6 млрд грн збитків через дощі

У порівнянні з минулим роком в Україні значно сповільнилися темпи збирання врожаю. Кукурудза залишиться зимувати на полях.

Українські аграрії очікували високих валових зборів олійних і зернових, у першу чергу, кукурудзи. Однак суттєве скорочення термінів осінньо-польових робіт, несприятливі погодні умови і надмірні опади по всій території України протягом останніх трьох тижнів можуть призвести до загальних втрат у розмірі понад 6 млрд грн. Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як наголошується у повідомленні, станом на 23 вересня 2013 року було обмолочено 2 млн га посівів соняшнику (40 % від планових площ), що свідчить про скорочення темпів збирання на 36% порівняно з минулим роком. За умови, що соняшник простоїть у полі ще два тижні, варто очікувати істотних втрат в якості даної культури і до 1 млн тонн фізичних втрат.

Рекордна площа під кукурудзою у 4,9 млн га і скорочення термінів осінньо-польових робіт (на 65 % порівняно з 2012 роком) призведе до того, що аграрії не встигнуть її вчасно зібрати і будуть змушені залишити на зиму на полях. Це також створює небезпеку того, що фермери не зможуть провести необхідні роботи з посіву озимих зернових, вважають в УКАБ.

Окрім того, за останніми даними, озимих на зерно посіяно 1,5 млн га (18% від запланованих площ), що свідчить про відставання у темпах сівби на 61% щодо минулого року, відзначили в асоціації. !zn

Читайте також:

Аграрії нарахували собі 40 млрд грн збитків

Українські аграрії щодня втрачають 5,5 млн доларів через торговельну війну Росії

Укргідрометцентр скасував бабине літо і пообіцяв заморозки