UA / RU
Підтримати ZN.ua

70% інвестицій приходить в Україну з Кіпру

В Європейській Бізнес Асоціації відзначають, що більша частина ПІІ - це кругообіг грошей, що виходять з України через трансфертне ціноутворення.

Близько 70% прямих іноземних інвестицій в Україну заходить з Кіпру. Про це розповів сьогодні президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала.

"Що стосується прямих іноземних інвестицій, вони знаходяться на досить високому рівні, але не тішить зміна в їхній структурі. Якщо до 2008 року, до кризи інвестиції з Кіпру становили максимум 20%, то зараз вони зашкалюють за дві третини, приблизно 70%", - зазначив Фіала.

За його словами, це свідчить про те, що досить значна частина прямих іноземних інвестицій - це кругообіг грошей, які виходять з України через трансфертне ціноутворення і заходять назад як прямі іноземні інвестиції. Крім цього, Фіала відзначив, що торік обсяг прямих іноземних інвестицій склав 4% від ВВП, що становить приблизно 7 млрд дол., в цьому році ЄБА очікує 3,4% від ВВП.

"В цілому це непогана цифра. Якщо порівнювати з 20 країнами регіону, то з таким відсотком від ВВП ми будемо серед кращих країн. Але, звичайно, це менше, ніж до кризи, коли було 6%", - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада 4 липня розглянула і прийняла в цілому закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення.

У Міністерстві доходів і зборів сподіваються, що набуття чинності закону про трансфертне ціноутворення принесе в держбюджет протягом трьох років додатково 20 млрд грн. !zn

Читайте також:

Україна стала трохи привабливішою для інвесторів

Кіпру напророкували новий дефолт

Рада ратифікувала конвенцію з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування