UA / RU
Підтримати ZN.ua

18-19-річним жителям Уельсу платитимуть по $2000 на місяць, щоб «підготувати до дорослого життя» 

Експеримент триватиме щонайменше три роки.

Влада Уельсу влітку 2022 року почне фінансовий експеримент з безумовним базовим доходом, який має допомогти молоді підготуватися до дорослого життя, пише ВВС.

Громадяни Уельсу, яким буде виповнюватися 18 років, матимуть змогу щомісяця протягом двох років отримувати від держави по 1600 фунтів стерлінгів (2 тисячі доларів або 61 тисяча гривень). І навіть якщо вони влаштуються на роботу, базовий дохід у них збережеться.

Уряду Уельсу такий експеримент обійдеться приблизно у 20 млн фунтів стерлінгів, сума також залежатиме від кількості охочих взяти участь у програмі.

Безумовний базовий дохід буде оподатковуватися за стандартною ставкою податку на прибуток (20%). 

Читайте також: Зеленський доручив підвищити зарплати військовим

Протягом трьох років експерименту влада Уельсу хоче перевірити, як виплата безумовного базового доходу впливає на громадян у фінансовому, фізичному та емоційному плані, та чи дійсно здатна допомогти молодим людям добре влаштуватись у дорослому житті.

Ідею безумовного базового доходу обговорюють у світі вже кілька століть. У 2010-х роках кілька країн активно почали порушувати цю тему. Зокрема, у Швейцарії ідея не пройшла: у 2016 році на референдумі з цього питання громадяни висловилися проти. Фінляндія у 2017-2018 роках виплачувала по 560 євро безробітним, але відмовилася продовжувати експеримент. У 2020 році Німеччина також вирішила поекспериментувати, але з невеликою кількістю людей: групі зі 120 громадян протягом трьох років щомісяця виплачуватимуть по 1200 євро.