UA / RU
Підтримати ZN.ua

12 липня Верховний Суд може вплинути на долю справи ПриватБанку проти Коломойського, що розглядається в США

У ПриватБанку висловлюють впевненість, що справав Україні існує для впливу на судові процеси в США.

У вівторок 12 липня 2022 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду буде розглядати касаційну скаргу ПриватБанку на судові рішення, якими було визнано виконаними зобов'язання АТ "Нікопольський завод феросплавів" по одному з кредитних договорів, що був укладений попередніми власниками, до того, як банк було націоналізовано державою. За інформацією редакції ZN.UA, початок засідання запланований на 10:45.

Рішення у цій справі може суттєво ускладнити розгляд претензій ПриватБанку до колишніх власників, що відбувається в США.

В Касаційному суді ПриватБанк оскаржує рішення судів першої та апеляційної інстанції, винесеними на користь "Нікопольського заводу феросплавів".

ПриватБанк наполягає на існуванні схеми, за якою із банку виводилися гроші.

Зокрема, підприємства отримували кредитні лінії, "виймали" з банку гроші та розщеплювали суми: щось відмивалося, щось перерозподілялося серед інших компаній групи "Приват". Ця схема проіснувала досить довго, завдяки тому, що гасилися ці кредити за рахунок нових позик, отриманих у банку.

Як зазначають в ПриватБанку, одним із таких позичальників, задіяних у схемі, був Нікопольський завод феросплавів.

Рік тому завод подав майже 40 однотипних позовів у Господарський суд Києва, у яких вимагав від ПриватБанку визнати виконаними конкретні кредитні договори (а не усю кредитну історію підприємства).

Власне одне з таких рішень, винесених на користь НЗФ, і оскаржує ПриватБанк у касації.

Як наполягають в "ПриватБанку, по суті, суду надали лише частинки величезного пазла, що не дало змоги побачити схему в цілому.

Водночас рішення судів про те, що конкретні кредити справді було погашено та в підприємства перед банком немає жодних зобов’язань, ускладнять розгляд претензій банку до колишніх власників у США.

Зокрема, за інформацією джерел в банку, на рішення судів першої та апеляційної інстанції у справі, яку Касаційний суд розгляне 12 липня, вже посилалися відповідачі у Канцлерському Суді Штату Делавер. Буцімто, якщо у банку немає претензій до виконання зобов'язань за певною кредитною угодою, то про яке виведення коштів може йти мова.

Читайте також: Приватбанк виграв суд у компанії, що виступала поручителем за сумнівним кредитом часів Коломойського

Нагадаємо, раніше у ПриватБанку висловлювали впевненість, що даний позов існує для впливу на судові процеси в США.

Федеральна окружна суддя США Марсія Кук 22 вересня 2021 року вже задовольнила клопотання Міністерства юстиції і дозволила компанії Коломойського продати будівлю в Далласі, арештоване в справі про відмивання коштів. Виручені від продажу майна кошти будуть спрямовані на погашення податкових і інших боргів.

В штаті Огайо розслідують умисний підпал металургійного заводу, який, як передбачається, належить Коломойському. Об'єкт перебував під слідством Grand Jury в справі про відмивання грошей.

Нагадаємо також, в березні 2021 року США звинуватили українського олігарха і колишнього голову Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського в причетності до масштабної корупції. Також проти Коомойского і його сім'ї введені санкції.