UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання податків: аналітики порахували, скільки втратить держава через ініціативу Мінфіну та ВР

У разі підвищення податків бізнес може піти в «тінь» або закриється.

Підняття податків, яке анонсували Мінфін та профільний комітет Верховної Ради, призведе до зменшення надходжень до держбюджету. Про це пише Андрій Длігач, голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, керівник проєкту «Голос Громадянського суспільства», співзасновник Центру економічного відновлення, голова Центру соціальних змін і поведінкової економіки, у статті – «Навіщо заганяти бізнес у «тінь»? Є альтернативний шлях збільшення спроможності держави».

Оптимізм влади

За найкращого і найоптимістичнішого сценарію, це підняття податків наступного року може дати збільшення надходжень до державного бюджету на рівні 150 млрд грн. Це якщо брати до того природного зростання, яке буде на рівні 340 млрд грн на наступний рік через інфляційні процеси, зростання економіки та через бізнес-активність.

«Звичайно, якщо зростання не буде знищене збільшенням податків, бо в такому сценарії моделювання вказує на 3% економічного падіння замість зростання вже у наступні роки», - додав він.

Наслідки в середньостроковій перспективі

А щодо наслідків підвищення податків на подальші кілька років, з урахуванням падіння інвестицій і скороченням бізнес-активності? У разі такого сценарію підвищення податків замість плюс 150 млрд грн 2025 року вже 2026-го матимемо мінус 50 млрд грн у бюджеті.

«Нас намагаються переконати досвідом США 80-річної давності або високими податками в ЄС, але забувають про ключову логіку порівнянь…Тут ключове правило — забезпечити економічне зростання. Збільшення доходів державного бюджету має бути наслідком розширення податкової бази, тобто перш за все відбуватися за рахунок збільшення оборотів бізнесу, прибутків, доходів населення і споживання», - додав він.

Зростання ПДВ призведе до збільшення схем ухилення від сплати на 30%. Аналогічні втрати економіки будуть і при запровадженні податку з обороту. У разі підвищення податків на працю зростуть неофіційні зарплати. Якщо зараз ми маємо 34% тіньових зарплат, то після збільшення військового збору до 5% тіньова частина заробітних плат зросте до 45% (моделювання Advanter Group і офісу шеф-економіста Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України).

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.