UA / RU
Підтримати ZN.ua

На війну з Україною Росія витрачає третини свого бюджету – Reuters

Бюджетний дефіцит РФ зростає.

Росія подвоїла витрати на оборону у 2023 році – до понад $100 мільярдів. Тобто третина всіх державних витрат країни-агресорки йде на війну. Зокрема у першому півріччі поточного року Росія вже витратила на оборону 5,59 трлн рублів ($54 млрд), повідомляє Радіо Свобода із посиланням на Reuters.

Згідно з оновленою оцінкою російського уряду, витрати на оборону в 2023 році складуть 9,7 трильйона рублів, що становить одну третину від загального плану витрат у розмірі 29,05 трлн рублів і є найвищим показником принаймні за останнє десятиліття. З 2011 по 2022 рік Росія витрачала на оборону щонайменше 13,9% та максимум 23% свого бюджету.

Згідно з документом, Росія станом на серпень вже витратила 57,4% свого нового річного оборонного бюджету.

Зростання військових витрат підтримує помірне відновлення економіки Росії цього року шляхом стимулювання промислового виробництва. Але у документі вже йдеться про дефіцит бюджету у розмірі близько $28 млрд, який стає дедалі критичним на фоні падіння доходів від експорту вуглеводнів та іншої сировини. Збільшення видатків на війну може ще більше збільшити дефіцит. 

Читайте також: В Кремлі зберегли схеми фінансування ПВК «Вагнер» з бюджету – ЗМІ

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), російські військові витрати у 2022 році зросли на 9,2% до 86,4 млрд доларів США. За оцінками організації, це дорівнює 4,1% валового внутрішнього продукту Росії.