UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кредитування у гривні зросло до рівня початку повномасштабної війни – Гетманцев

Відновлення кредитування прискорилось у поточному кварталі.

Станом на 1 липня гривневий кредитний портфель бізнесу і населення сягнув 790 млрд. грн. Таким чином кредитний портфель майже досяг рівня травні 2022 року (773,8 млрд. грн.). Такими цифрами похвалився голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, посилаючись на дані Нацбанку.

За словами депутата, кредитування у гривні відновлюються з середини минулого року, суттєво прискорившись у 2-му кварталі поточного року.

«З початку 2024 року гривневі кредити зросли на 8,8% (+63,6 млрд. грн.), в т.ч. бізнесу – на 6,9%, населенню – на 13,2%», - зазначив він.

Щодо чинників, які стимулювали кредитування, то депутат зазначив, що, по-перше, значну підтримку відновленню кредитування надають державні програми (5-7-9, єОселя). Також позитивно вплинуло зменшення процентних ставок в економіці. Ставка за гривневими кредитами (без оведрафту) скоротилась з 19,3% до 15,2% у першій половині 2024 року.

Однак він вказав, що війна триває, а тому нікуди не ділись ризики пошкодження активів, є значна частка і обсяг  непрацюючих кредитів (NPL), негативно впливають на фінансовий стан позичальників і стимули до кредитування.

Читайте також: Кредитори України здивовані відсутністю інтересу Мінфіну до виплат за ВВП-варантами в серпні

Повідомлялось, що у червні середній рівень відсоткових ставок за новими гривневими депозитами в банках для населення становив 10,8% річних. Це на 0,2 відсоткових пункти нижче, ніж у попередньому місяці.