UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівнику "Укренерго" Кудрицькому звеліли піти за власним бажанням, він відмовився - ЗМІ

Зеленський вважає, що Кудрицький має піти, бо масований обстріл 26 серпня призвів до значних перебоїв із електроенергією

Як і попереджало ZN.UA, на засіданні Ставки 30 серпня відбулися кадрові перестановки. Президент України Володимир Зеленський оголосив про своє рішення - він запропонував звільнитися главі "Укренерго". Як повідомляють ЗМІ, це пов'язано з тим, що Кабмін провалив доручення президента про захист енергооб'єктів. І хоча у багатьох місцях під час атаки 26 серпня цей захист таки спрацював, керівнику відомства було закинуто, що компанія не завершила монтаж запланованих захисних конструкцій.

Звільнення глави "Укренерго" Володимира Кудрицького було однією з головних тем Ставки. Володимир Зеленський вирішив, що Кудрицький має піти за власним бажанням, тому що масований обстріл 26 серпня призвів до значних перебоїв з електроенергією. 

Володимир Кудрицький не погодився з рішенням президента і заяву поки що писати не став. Пресслужба Укренерго не спростувала і не підтвердила цю інформацію. Але цьому є, принаймні, одне чітке пояснення. 

Про це повідомляє Forbes Ukraine з посиланням на чотири незалежні джерела.

"Укренерго" — акціонерне товариство у державній власності. І хоча компанією керує Міністерство енергетики України, Укренерго - орган з незалежним корпоративним управлінням. Саме тому рішення щодо відставки керівника «Укренерго» має ухвалити наглядова рада компанії. Члени наглядової ради: незалежні – Даніель Доббені, Педер Андреасен, Роман Піонковскі, та представники держави – Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк.

«Якщо вони (наглядова рада компанії) таке рішення ухвалять, то про незалежність наглядових рад в українських державних компаніях можна забути», – вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Вважаю безпідставними звинувачення на адресу Кудрицького», – каже Харченко. - «Енергоатом» і «Укргідроенерго» мають подібні проблеми", - додає він.

Те, що звільнення Кудрицького готувалося вже давно, підтверджують неназвані джерела, про які згадують ЗМІ. Зокрема, йшлося про співбесіди на найвищому рівні: з Дмитром Олефіром, головою Наглядової ради Оператора ринку, з Олегом Козачуком, директором державного Хмельницькобленерго, Олександром Гавою, головою правління Оператора ринку та Артемом Некрасовим, виконувачем обов’язків керівника ДП "Гарантований покупець".

Читайте також: Нічна атака по українській енергосистемі була наймасштабнішою за час війни — Кудрицький

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займає посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, термін якого спливає у серпні 2025 року.

У 2023 році уряд схвалив виділення «Укренерго» 9,7 млрд грн на захист підстанцій. Але ці кошти тривалий час були недоступні для компанії через бюрократичні процедури, розповідав Кудрицький. 

У липні 2024-го ЄС надало «Укренерго» грантові €100 млн на захист об’єктів і відновлення. Єврокомісія уповноважила KfW спрямувати до «Укренерго» кошти спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility. Від початку повномасштабної війни «Укренерго» залучило щонайменше €1,5 млрд міжнародної допомоги. €324 млн – за підтримки KfW.

За словами члена наглядової ради «Укренерго» Юрія Бойка, станом на серпень 2024 року ключове обладнання найбільших підстанцій в Україні захищено спорудами першого рівня захисту (габіонами) вже більше року, зараз будується другий рівень – бетонні арки.

Раніше Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити досудове розслідування проти голови правління "Укренерго" Володимира Кудрицького. НАБУ тепер зобов'язане розпочати розслідування щодо можливих кримінальних правопорушень, вчинених головою правління "Укренерго".

Читайте також: Підготовка до зими: Укренерго накопичило "гігантський запас обладнання"

 А про те, що уряд провалив доручення президента, повідомив засновник MS Capital Максим Шкіль. Він заявив, що на сьогодні захист енергетичних об'єктів в необхідному обсязі не виконаний.

"Той захист, який сьогодні побудований, у великій мірі зроблений на ентузіазмі та відповідальності будівельних підрядних організацій", — пояснив Шкіль, додаючи, що захист від БпЛА (2-й рівень) профінансований на 50% від загальної потреби, а від ракет (3-й рівень) — на 10%. 

Він також наголосив, що в уряді контроль і відповідальність за виконання цього доручення лежить на прем'єр-міністрі Денисові Шмигалю. 

"Я думаю, що президенту про ситуацію не доповідають, можливо, вони показують фотографії 2-го рівня захисту і кажуть, що це 3-ій рівень. Вони ж не розповідають, що 2-ий рівень захисту недофінансований, а третій рівень – практично взагалі не профінансований", – висловив свою думку Шкіль.