UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гетманцев розповів про ризики для фінансової системи України через зростання зовнішнішнього боргу

Він вважає, що ситуація є контрольованою.

Ризики для фінансової системи, що пов’язані із зростанням валового зовнішнім боргом (ВВБ), збільшились. Однак вони залишаються контрольованими, про що свідчить співвідношення показників зовнішнього боргу до ВВП і міжнародних резервів. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради із питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«На кінець 2023 року НБУ оцінював відношення валового зовнішнього боргу до ВВП на рівні 90,7% ВВП. Це значно менше ніж у 2015-2016 рр., коли відповідний показник дорівнював 120-130% ВВП», - пояснив Гетманцев.

Так, на кінець 2023 року короткостроковий валовий зовнішній борг із погашенням у наступні 12 місяців складав 40,7 млрд. Майже на 100% такий борг покривався за рахунок міжнародних резервів, що вказує на їх достатність.

«Із великою ймовірністю уряд досягне згоди щодо нової відстрочки платежів за таким боргом у рамках програми з МВФ», - додав він.  

Повідомлялось, що інфляційний тренд в березні буде в межах поточного показника, вважає заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.