UA / RU
Підтримати ZN.ua

АРМА не готова до прозорої передачі арештованого російського майна в управління

Необхідно відкрити реєстр арештованого майна та переглянути процес передачі активів в управління.

Після заяви АРМА про обрання управителя повинна бути проведена ще й його оцінка, строк проведення якої не визначений. Тобто процес перезапуску компанії може бути  довготривалим. Про те, як важко підприємствам, які раніше належали росіянам, повернутися до нормальної роботи пише у своїй статті для ZN.UA Олександр Лємєнов - АРМА: нехай весь світ зачекає.

Наприклад, ПрАТ «Вінницяпобутхім». Конкурс на пошук управителя для цього підприємства було оголошено тільки через три місяці– 24 жовтня 2022 року. Прийом документів тривав до 3 листопада. І лише 16 грудня було обрано управителя – ТОВ «Крайтекс-Сервіс», зареєстроване у Дніпрі.

«Бенефіціарами цієї компанії зазначені відомі дніпровські бізнесмени Валерій Кіптик та Руслан Шостак, що володіють мережами маркетів EVA (побутова хімія, косметика тощо) і VARUS (продуктова мережа). Логіка їхнього обрання озвучена: Кіптик і Шостак – можуть виробляти товар і тут же, без зайвих витрат виставляти на продаж у своїх мережах. При цьому, на потужностях «Вінницяпобутхім» вони зможуть виробляти і private label для своїх мереж. А ще щось придумати із боргом у  27 млн грн за отриману від «Вінницяпобутхім» в 2021 році продукцію», - зазначає автор.

За даними джерел, з 20 листопада 2022 року, через несплату боргу «Вінницяпобутхіму» припинено подачу води та прийом стоків. Також через відсутність коштів для сплати за електроенергію в складських приміщеннях було порушено мікроклімат зберігання товарної продукції, сировини (більше 1,5 тис. т), а також допоміжних матеріалів, що призвело до зміни їх якісних характеристик, і принаймні сировина вже не придатна до використання і має бути утилізована. Через борг з оплати окремих послуг, з січня 2023 року охорона підприємства не здійснювалася і частина майна просто «зникла».

«От вам і ціна «простоїв», і спосіб – як зменшити свої зобов’язання перед державою, два в одному і все через неквапливість АРМА. Ми розуміємо, що АРМА, як і вся держава, не була готова до нових викликів, які постали перед нами в зв’язку з розгортанням повномасштабного театру воєнних дій у 2022 році. Однак, можливо потрібно перестати піаритися, відкрити реєстр арештованого майна, зробити процес передачі в управління активів прозорим, показати хто і яким арештованим майном управляє і скільки грошей приносить в бюджет? Ось над цими питаннями в АРМА і мали б задуматися», - зазначив автор.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.