UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОРАТОРІЙ НА ГМО ПОКИ ЩО ЗАЛИШАЄТЬСЯ В СИЛІ

На зустрічі міністрів екології країн—членів ЄС, що відбулася у Люксембурзі, відхилили пропозицію...

На зустрічі міністрів екології країн—членів ЄС, що відбулася у Люксембурзі, відхилили пропозицію Єврокомісії зняти де-факто мораторій на імпорт і вирощування в Євросоюзі нових ГМО (генетично модифікованих організмів). Проти його зняття виступили Франція, Австрія, Данія, Люксембург, Італія і Греція; за — Великобританія, Іспанія і Нідерланди, Німеччина та Бельгія поки що остаточно не визначилася. Слід зазначити, що з 1998 р. на ринку Євросоюзу не з’явилося жодного нового ГМО, хоча в черзі на реєстрацію стоять більше десятка трансгенних сортів кукурудзи, сої та бавовни — продукція компаній «Монсанто» і «Новартіс».

На зустрічі в Люксембурзі більшість міністрів заявили, що жоден ГМО не може бути схвалений у Євросоюзі, поки не набуде чинності нове законодавство з цього питання. Воно вже розроблене, але ще не узгоджене — експерти вважають, що цей процес триватиме не менше двох років.

Єврокомісія ж наполягає на негайному знятті мораторію через його неправовий статус, що, як вважають фахівці, допоможе біотехнологічним компаніям розв’язати всі проблеми через суд. Якщо ж вони виграють справу, рішення національних урядів виявляться лише безсилими деклараціями, і Єврокомісії доведеться розпочати реєстрацію тих, хто зачекався у черзі ГМО. Комісар із питань навколишнього середовища Марго Волстром заявила, що не в змозі вплинути на думку міністрів екології країн—членів ЄС, і, можливо, до процесу залучать також інших міністрів, приміром, охорони здоров’я та сільського господарства.