UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЛІТО Й ЦИКЛОНИ

Мінливості погоди вибивають із колії. Спекотний і сонячний травень приємно розслабив і настроїв н...

Автор: Олена Мащенко

Мінливості погоди вибивають із колії. Спекотний і сонячний травень приємно розслабив і настроїв народ на відпочивально-відпускну хвилю, проте зливи, які раптово обрушилися, шквалисті вітри та град змусили нас знову дістати плащі й куртки. Ситуацію погіршили нав’язливо поширювані різноманітними ЗМІ застрашливі прогнози про липневу п’ятдесятиградусну спеку. Панічні настрої почали стрімко зростати, ось уже і столичний мер провів оперативну нараду з усіма службами міста, присвячену цьому питанню.

Наскільки обгрунтовані такі прогнози? Які погодні сюрпризи можна очікувати нинішнього літа? З цими запитаннями кореспондент «ДТ» звернувся у відділ кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди Українського НДІ гідрометеорології. Його начальник, доктор фізико-математичних наук Вазіра МАРТАЗИНОВА вміє прогнозувати погоду на кілька місяців уперед. Розроблений нею метод не має аналогів у світі.

— Як ви можете прокоментувати прогнози про п’ятдесятиградусну спеку, яку нам слід чекати в липні?

— Любителів і дилетантів дуже багато, але вони просто не знають особливостей клімату України. Подібні явища характерні для степових зон із різкоконтинентальним кліматом, а в нас погодні умови набагато м’якші, вологість підвищена. Навіть якщо пригадати рекордно спекотний червень 1999 року, то середня місячна температура повітря було вища від норми на 5 °С.

До речі, кілька років тому нас лякали сорокаградусними морозами, а ми прогнозували теплу зиму. І вона виявилася досить теплою.

— Так чого ж нам чекати від цьогорічного літа?

— Середньомісячна температура повітря в червні очікується трохи вищою від норми з аномалією до 1,5 °С по всій території України. Місячна сума опадів буде в межах норми (120%) по всій території України, проте в першій половині місяця пройдуть дуже сильні дощі. Середньомісячна температура липня також знаходитиметься в рамках норми, лише з аномалією плюс 1 °С у західних областях і на інших територіях вище норми з аномалією плюс 1,5 °С. Місячна сума осадів також буде в межах норми (80—100%) по всій території України. У серпні середньомісячна температура повітря також очікується в межах норми з аномалією плюс 1 °С , а місячна сума осадів передбачається вище норми (130%) у Закарпатті, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Тернополі, Волинській і Рівненській областях. До речі, найспекотніші дні слід очікувати саме в серпні, а не в липні.

У цілому, як бачите, у нас не виходить ані особливої спеки, ані особливого холоду — звичайне літо.

Проте, попри стандартний прогноз, мене насторожують стихійні явища останніх днів — це абсолютно не характерно для України. Атмосферні процеси порушуються, причина чого або сонячна активність, або стан кори Землі. Циклони почали відхилятися від своїх звичайних маршрутів: завжди вони йшли по лінії акваторії Атлантичного океану, доходили до Англії, потім розширювалися, укрупнювалися, прямували до країн Скандинавії й північніше. Україна ж знаходилася в сфері високого тиску, у нас відбувалися перепади температур, але це завжди були досить стійкі процеси. І раптом — наприкінці травня — циклони раптово та швидко пішли за зовсім іншим «маршрутом», а саме повернули до нас. Тобто звична сфера високого тиску над Україною помінялася на сферу низького тиску. Це говорить про те, що атмосферні процеси порушилися, а це насторожує. Пам’ятаєте, як кілька років тому «плавала» Франція, за нею Німеччина, Польща, Румунія, наші Карпати. І ця паводкова ситуація поступово підходить до Дніпра. Тобто відбувається повільний, із швидкістю до двох років, зсув на схід великомасштабних атмосферних процесів.